Marele rechin alb nu este în pericol de dispariţie

Marele rechin alb nu este în pericol de dispariţie în Pacificul de nord-est, iar populaţia este chiar în uşoară creştere, arată un nou studiu internaţional publicat în revista ştiinţifică PLOS ONE, care dezminte un raport alarmist apărut anterior.

17 iun. 2014, 05:49
Marele rechin alb nu este în pericol de dispariţie

Studiul, care apreciază că populaţia de rechini este de peste 2.000 de exemplare în regiunea menţionată, subliniază că măsurile de protecţie aplicate sunt eficiente pentru conservarea celui mai mare peşte carnivor din lume, potrivit Agerpres.

Concluziile le confirmă pe cele ale unei cercetări anterioare, desfăşurate de National Marine Fisheries Service (NMFS), care estima populaţia de mari rechini albi în zona Pacificului de nord-est la circa 3.000 de exemplare. „Am considerat că există un număr suficient de rechini, aşa încât riscul de dispariţie este foarte scăzut„, a spus Heidi Dewar, biolog marin la NMFS. „De fapt, majoritatea observaţiilor noastre duc la concluzia că populaţia de rechini creşte„, adaugă ea.

Echipa internaţională de cercetători a analizat din nou un studiu realizat în urmă cu trei ani, care arăta că numărul de rechini albi din nord-estul Pacificului era de numai 219 exemplare. În urma studiului au fost formulate petiţii pentru introducerea rechinului alb pe lista animalelor în pericol de dispariţie. Rechinii albi sunt deosebit de greu de numărat, fiind foarte mobili şi grupându-se după vârstă, sex şi mărime. Spre deosebire de mamiferele marine, ei nu urcă la suprafaţă să respire, explică autorii studiului.