Marin Aldea (Metrorex): Comisarii ANPC au venit hotărâţi să ne amendeze. Ne-au lipit procesul verbal în geam

Directorul general interimar al Metrorex, Marin Aldea, a vorbit, într-un interviu despre proiectele pe care compania le va derula în cursul acestui an, dar a explicat şi condiţiile în care ANPC a aplicat Metrorex amenda de 20.000 de lei, în urma plângerii depuse de o călătoare.
Filip Stan
09 feb. 2016, 11:19
Marin Aldea (Metrorex): Comisarii ANPC au venit hotărâţi să ne amendeze. Ne-au lipit procesul verbal în geam

Marin Aldea a explicat în interviul pentru Agerpres că numărul călătorilor a crescut cu aproximativ 1,5 milioane în 2015, faţă de 2014, el prognozând o creştere pentru anul în curs. „Am avut 174,6 de milioane, față de 173,2 milioane, deci cam cu 1,4 — 1,5 milioane de călători mai mult. Pentru 2016 ne-am propus 176,5 milioane„, a spus Aldea.

Privitor la lucrările aflate în derulare, Aldea a declarat că speră ca la sfârşitul primului trimestru din 2017 să fie dată în folosinţă Magistrala 5, de la Eroilor la Drumul Taberei, la Râul Doamnei și stația și Depoul Valea Ialomiței. „Este un proiect de 3,1 miliarde de lei. Are 10 stații și circa 6,8, aproape 7 kilometri lungime. Pentru acest proiect avem anul acesta prevăzuți în buget 780 de milioane de lei. Ne-ar mai trebui aproape încă pe atât, ca să ne îndeplinim obiectivul pe care îl avem pentru acest an, respectiv să trecem de la un stadiu fizic de circa 67% la circa 90%, astfel încât să putem, la finele trimestrului I 2017, să îl punem în funcțiune cu călători.

Alt proiect important este extinderea Magistralei 4, de la Gara de Nord la Lac Străulești, cu cele două stații: Laminorului și Lac Străulești. Proiectul este de circa 250 de milioane de euro. Pentru anul acesta avem în buget vreo 270 de milioane de lei. Cu banii pe care îi avem în buget putem să punem în funcțiune fără probleme cele două stații Laminorului și Lac Străulești. Ne-ar mai trebui vreo 60 de milioane de lei ca să finalizăm și parcarea și depoul. Acolo este un park&ride„, a explicat directorul general interimar al Metrorex.

Citeşte şi Metrorex se pregăteşte de MAREA schimbare: Vrea să cumpere 150 de milioane de cartele magnetice

Marin Aldea a explicat şi situaţia de la sfârşitul lunii trecute, când Metrorex a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, pe baza unei plângeri formulate de o călătoare care acuza faptul că şi-a prins piciorul între garnitura de tren şi peron. „Pe 28 ianuarie am fost sunat pe la ora 9,30 — 10,00 și anunțat că avem un control de la ANPC. Comisarii au spus că au o reclamație depusă pe data de 20 ianuarie de la o doamnă, care s-ar fi accidentat pe data de 12 ianuarie. Au prezentat reclamația colegilor și, în scurt timp, dânșii au început să scrie că ne amendează. Colegii au venit să îmi spună și m-am dus să stau de vorbă cu comisarii, văzând că parcă erau hotărâți să ne dea amendă și să ne sancționeze neapărat. ”Hai să încercăm să lămurim situația! Dvs. aveți o reclamație. Nu vreți întâi să verificăm dacă se confirmă? Noi avem camere de luat vederi care supraveghează întreg peronul de la un cap la altul. Avem agenții de pază în tren, care ne pot spune dacă au intervenit, dacă au făcut raport, pentru că ei au obligația să facă raport dacă unui călător i se întâmplă ceva. Se lovește, cade, ei trebuie să facă un raport”.

Din verificările pe care le-am făcut, nu am găsit pe camere că s-ar fi întâmplat așa ceva nici la Stația Piața Victoriei 1, nici la stația Piața Victoriei 2. Am cerut în scris la firmele de pază să îmi spună dacă a fost semnalat un astfel de incident și am primit de la ei răspunsul că niciun agent de pază nu a făcut niciun raport în data de 12 ianuarie că s-ar fi întâmplat ceva.

Nu mai zic că reclamația e un pic exagerată — că a căzut cu piciorul până nu știu unde…nu știu dacă e posibil să cazi așa. Dar, hai să presupunem că așa a fost! Doamne ferește! Am cerut să se facă verificări conform instrucțiilor tehnice și le-am spus comisarilor ANPC că distanțele de la marginea peronului la vagon variază, pentru că unele stații sunt în curbă, iar noi avem aici diverse valori. Pe de altă parte, noi suntem autorizați de Autoritatea Feroviară Română (AFER) de a funcționa. Ei verifică dacă e ceva legat de siguranța circulației, a călătorului, altfel nu ne dau autorizație de funcționare. Noi avem autorizație.

Comisarii ANPC au fost hotărâți să ne dea amendă. În timp ce eu discutam și încercam să le explic, unul dintre comisari îmi spunea: ”Domnule, mie mi s-a părut că distanța e mare!”, ”Domnule, nu te supăra, și mie mi se pare că înălțimea la care suntem noi aici e mare, dar care e relevanța? Ce, noi mergem aici după cum mi se pare sau nu mi se pare? Eu mă gândesc că dvs când veniți și faceți un control — eu cel puțin așa aș proceda — mă uit, văd o instrucție, iau în calcul ce-mi spun colegii, specialiștii, datele tehnice… Domnule, aici scrie așa, aici e altceva. Deci, nu e bine cum e aici, că nu e cum e în documentație. Eu mă gândesc că așa ar fi trebuit făcut. Ăsta e punctul meu de vedere!”. În timp ce discutam, a apărut la televizor că Metrorex a luat amendă și stația de metrou Piața Victoriei este închisă. ”Domnule, ia veniți un pic încoace! Dvs. știți ceva de treaba asta?” ”Păi nu, că nu am discutat…” ”Păi, domnule, nu s-a terminat controlul”. Noi eram în timpul controlului, în jurul orelor 12,00, când s-a făcut anunțul la televizor. Toată lumea era bulversată. ”Ce, s-a oprit metroul?” „Deci, dvs. ați consemnat asta acolo, că vreți să închideți stația?” Ei nu terminaseră de scris procesul verbal.

Citeşte şi Decizie fără precedent: ANPC a cerut să se închidă temporar staţia de metrou Piaţa Victoriei

Deci, asta a fost situația. Nu am vrut să comentez. Zic: ”Noi, oricum, să știți că un proces verbal din ăsta pe care îl scrieți după datele de la tv sau invers nu o să-l semnăm”.

Când au auzit, nu au mai scris niciun proces verbal. Am mai stat încă vreo jumătate de oră și le-am mai explicat că verificările trebuie făcute după documentele tehnice, să vadă dacă sunt corespunzătoare sau nu. Dacă s-a întâmplat, nimeni nu a vrut. Se mai întâmplă, sunt tinerii ăștia cu telefoanele, nu sunt atenți, se împiedică și scapă piciorul acolo. Doamne ferește! Nu vrea nimeni. E evident că ne-am gândit să facem ceva.

Ei au plecat, iar a doua zi am discutat cu președintele ANPC și l-am întrebat legat de amendă. I-am zis: „Domnule, dar nu am primit nicio amendă”. „V-am lipit procesul verbal pe geam, că așa este procedura la noi la sediu”. „Domnule, noi nu suntem un magazin, un restaurant! Unde l-ați lipit, că sunt mai multe intrări în ministerul ăsta! Ce, noi ne uităm pe geamuri să vedem procese verbale?! Există registratură, puteați să îl depuneți acolo!” Când am auzit, l-am luat de acolo, l-am înregistrat la Metrorex și am plătit jumătate din minimul amenzii, adică 1.000 de lei.

Ulterior, am analizat situația împreună cu colegii să încercăm să punem în trenuri niște pictograme, să dăm anunțuri gen ”Atenție la urcare și coborârea din vagon!”, ca să venim în sprijinul călătorilor. Nu putem să umblăm nici la vagoane, nici la peroane. Aici nu ai ce face.

Pe de altă parte, legat de amendă, vom vedea. Noi nu vom lăsa așa. O vom contesta cu argumente tehnice, așa cum se procedează. Noi am mai avut amenzi, controale și de la Inspecția Fiscală. Am contestat în instanță și am câștigat. Dânșii au legislația lor, procedurile dânșilor, noi le respectăm, dacă putem să facem ceva…Asta am discutat și cu domnul președinte (al ANPCA — n. r.): „Dacă identificăm o măsură, care poate fi bună pentru călători, o luăm imediat. Doar să nu fie o măsură care nu poate fi realizată tehnic. Și financiar, dacă e bună, căutăm resurse de finanțare și o luăm”, a declarat Maerin Aldea.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Ce tip de carne nu e bine să cumperi din magazine. Românii o adoră, deși sunt șanse mari să fie contaminată
Capital.ro
Informația șoc pentru toți cei care se uită la TV! Absolut obligatoriu să știi asta
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
A fost dezlegat cel mai mare mister al omenirii. De ce trăim un anumit număr de ani
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Trebuie SĂ OPREŞTI și dacă ai verde la semafor. Legea uitată de toți șoferii
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Elena Lasconi vizează Cotroceniul: Condiția sa pentru candidatura la prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?