Neurochirurgii Ionuţ Gobej şi Dorin Bica demisionează de la Spitalul Colentina, în urma acţiunilor managerului numit de Gabriela Firea

Medicul neurochirurg Ionuț Gobej a anunțat luni că, alături de colegul său Dorin Bică, a demisionat din funcția deținută la Spitalul Colentina, arătând că în ultimele opt luni Secția de Neurochirurgie a refuzat 60 de pacienți din cauza lipsei de personal, consumabile și medicamente și a programului operator restricționat. "Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluţie. Multumim tuturor celor care ne-aţi fost aproape", a scris medicul Ionuţ Gobej pe pagina sa de Facebook.

04 sept. 2017, 08:09

„Subsemnatul Ionuț Gobej, medic specialist neurochirurg, angajat al Spitalului Clinic Colentina, fondator al Secției de Neurochirurgie, demisionez din funcția deținută în cadrul spitalului. Am venit în anul 2014 la Spitalul Clinic Colentina din București, captivați de o propunere la care nu am visat vreodată, să înființăm o Secție de Neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în manieră minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume”, se arată în demisia pe care medicul a postat-o pe Facebook.

Ionuț Gobej menționează că are o temeinică pregătire în cele mai prestigioase instituții din Franța. Totodată, el arată că de la primele discuții și până la primul pacient operat au trecut opt luni, iar în cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat și o secție de terapie intensivă nivel unu foarte performantă și a modernizat neurologia.

„Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive. În 2017 urma să se dea în folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie, odată cu venirea a doi noi colegi, pregătiți și ei în clinici din străinătate”, reiese din demisie.

Pe de altă parte, Ionuț Gobej precizează că, în ianuarie 2017, managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat în mod neașteptat, iar termenii proiectului „Neurochirurgie Colentina” s-au schimbat „dramatic”.

„Inexplicabil ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții, dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferință de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. Astăzi, activitatea în Secția de Neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe în condițiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600”, reiese din același document.

Medicul susține că acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, a programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente.

„La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din Secțiile de Neurochirurgie și ATI. Astăzi, fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15,00, operații a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate. În aceste condiții, prezența mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical”, conchide Gobej.

Şi medicul Dorin Bica şi-a anunţat plecarea de la Spitalul Colentina pe contul său de Facebook, unde a ataşat o copie a demisiei în care explică motivele plecării.

„Dragi pacienti, prieteni si colegi,
Astăzi 4 septembrie 2017 am demisionat împreuna cu colegul meu Dr. Gobej din funcţia deţinută la Spitalul Colentina. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluţie. Multumim tuturor celor care ne-aţi fost aproape”, a scris medicul Dorin Bica pe contul său de Facebook. 

Pe 14 februarie, Ionuț Gobej și Dorin Bică, împreună cu șeful Secției de Terapie intensivă de la Spitalul Colentina, Lelia Iliescu, au cerut deblocarea și scoaterea la concurs a posturilor și angajarea de personal medical având în vedere că există un deficit. Cei doi medici neurochirurgi de la Colentina au precizat, într-o conferință de presă, că intervențiile chirurgicale sunt posibile după ora 15,00 doar pe bază de voluntariat.

Ulterior, managerul Spitalului Clinic Colentina, Silvi Ifrim, a precizat că nu este vorba despre niciun demers cu privire la o eventuală restrângere de activitate la Secția de Hematologie din cadrul unității medicale.

„Actualul manager interimar al Spitalului Clinic Colentina nu a anunțat niciun demers cu privire la o eventuală restrângere a activității Secției de Hematologie. Nu sunt luate în considerare nici reducerea numărului de paturi, nici diminuarea schemei de personal”, se arăta într-un comunicat transmis de spital.

Citeşte şi Florian Bodog: Gândim un alt sistem de rezidenţiat: medicii să rămână în spitalul în care optează pentru post