Merită să îţi cumperi Dacia la mâna a doua? Avantaje, dezavantaje şi preţuri

Sunt deja 12 ani de când Dacia a lansat primul său model dezvoltat sub umbrela Renault. Producătorul român și-a câștigat o faimă bună cu modelele sale robuste și accesibile. Este asta valabil și pentru mașinile rulate?

07 mai 2016, 09:26
Merită să îţi cumperi Dacia la mâna a doua? Avantaje, dezavantaje şi preţuri

Numai 7.200 de euro, atât costa în Germania versiunea cu patru uși Dacia Logan la lansarea pe piața germană, în iunie 2004, scrie auto-bild.ro. Un preț curajos. Dar racheta nu a decolat din prima. Potențialii cumpărători erau descurajați de lipsa unor dotări de siguranță, ca ESP sau airbaguri laterale. Modelul compact era spațios, dar deloc sexy. Succesul binemeritat a venit doar odată cu lansarea imensului break MCV, din 2006.

Citeşte şi Situaţie uluitoare. Românii îşi cumpără Dacii din Germania

Mai micul Sandero a intrat pe piață în 2008, iar un an mai târziu a fost introdusă în Germania prima de casare, Dacia fiind unul dintre principalii beneficiari. Vânzările au crescut atunci până la cer. Cumpărătorii unui Sandero ajungeau, cu prima de 2.500 de euro de la guvernul german, să plătească mai puțin de 4.500 de euro pentru o mașină nouă.

Dar adevărații vânători de chilipiruri au cumpărat mașini rulate, sperând că vor da lovitura la revânzare. Asta însă nu se întâmplă, problema la Dacia fiind exact la bani. Primul proprietar este, de cele mai multe ori, extrem de econom. Mulți își transferă filosofia de viață și asupra modului de întreținere a mașinii – și își exploatează Dacia fără milă. Exemplarele întreținute ireproșabil sunt excepția, și nu regula. Faptul că Dacia ajunge în mod tradițional în coada clasamentelor TÜV se datorează mai puțin austerității extreme a producătorului și mai degrabă marjei înguste de costuri în care sunt operate aceste mașini.

A doua problemă este, în mod surprinzător, valoarea mare de revânzare. Dacă o mașină rulată pierde în mod obișnuit, după trei ani, mai mult de 50% din valoare, un vânzător de Dacia cere, după cinci ani, chiar și două treimi din prețul inițial. Chiar și un Logan de zece ani în echiparea de bază costă 2.000 de euro, adică un sfert din prețul inițial. Reparațiile care apar de regulă la această vârstă neagă întreaga idee de chilipir.

Am analizat patru modele Dacia și nu recomandăm achiziția. Chiar și un Sandero din 2009 este greu de justificat, la prețul cerut de 2.400 de euro. Dacă mai adaugi prețul unui ambreiaj nou, încuietori de uși și inspecția tehnică, se ajunge deja la o sumă mult prea mare. Mai ales că succesorul poate fi cumpărat la un preț de 7.050 de euro cu TVA. Nou, cu ESP, airbaguri laterale și garanție de producător.

Citeşte şi Logan, Duster şi Sandero, în TOP 25 al celor mai bine vândute maşini în RUSIA

Motorul de 1,4 litri/75 CP de la Renault răspunde voios la apăsarea pedalei de accelerație, iar ambreiajul decuplează corect. La primele modele, cutia de viteze poate suferi de sensibilitate la schimbarea treptelor, fără repercusiuni însă.

Deranjantă a fost calitatea vopselei la primele exemplare Dacia. Stratul de vopsea era aplicat foarte subțire, ceea ce favoriza apariția ruginii pe suprafețe extinse.

În cazul exemplarului nostru de Logan, evacuarea va trebui în curând schimbată, interiorul este uzat, iar lampa airbagului este aprinsă. În aceste condiții, prețul de 3.000 de euro cerut de proprietar nu este deloc în măsură să ne trezească interesul.

Vezi continuarea analizei pe auto-bild.ro.