Mii de oameni mor anual din cauza vehiculelor modificate pentru a păcăli testele de poluare

Emisiile vehiculelor Diesel cu software-ul modificat pentru a păcăli testele sunt responsabile pentru 5.000 de morţi anual în Europa, din cauza poluării aerului, arată un studiu recent.

21 sept. 2017, 07:22
Mii de oameni mor anual din cauza vehiculelor modificate pentru a păcăli testele de poluare

Mii de morți anual din cauza vehiculelor modificate pentru a păcăli testele. Cifra este reală şi confirmă evaluările anterioare scandalul în care s-a aflat constructorul de maşini Volkswagen, în 2015. Fabricantul a recunoscut atunci că a păcălit testele privind emisiile poluante. Ulterior, au ieşit la iveală aceleaşi practici şi la alţi constructori, potrivit România TV.

Un studiu din revista Nature arată că, în 2015, s-au înregistrat 38.000 de decese în lume din cauza emisiilor  de oxid de azot „generate în exces” în raport cu cele prevăzute de testele efectuate în laborator. Studiul a fost publicat luni de revista Environmental Research Letters şi are în vedere în mod special situaţia din Europa.  

Cercetători din Norvegia, Austria, Suedia şi Olanda au calculat că aproximativ 10.000 de decese anual din Europa pot fi imputate poluării cu particule fine emise de vehiculele uşoare care funcţionează cu motorină. Aproape jumătate dintre ele ar fi putut fi evitate dacă emisiile de oxizi de azot ale maşinilor de pe drumuri ar fi fost egale cu cele înregistrate în timpul testelor de laborator, iar dacă maşinile diesel ar fi avut emisii la fel de mici ca cele pe benzină, încă 5.000 de decese ar fi fost evitate.