DOLIU NAŢIONAL. Românii au făcut noapte albă la catafalcul Regelui Mihai. Regina Sofia şi Regele Juan Carlos I şi-au prezentat omagiile

Peste 17.000 de români au mers la Palatul Regal, în ultimele 24 de ore, pentru a se reculege la catafalcul Regelui Mihai, aşteptând la cozi câteva ore. Palatul Regal a rămas deschis toată noaptea, iar vineri dimineaţă erau în continuare la rând sute de persoane. Traficul rutier va fi restricţionat începând de vineri după-amiază în Capitală, în zona Catedralei Patriarhale şi la Gara CFR Băneasa, pentru funeraliile Regelui Mihai I.

15 dec. 2017, 06:29

UPDATE ora 22:00 – Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei şi soţia sa, Regina Silvia, au ajuns la Palatul Regal din Bucureşti.

Monarhii din Spania şi Suedia au fost întâmpinaţi de Principesa Margareta, de Principele Duda şi de alţi membri ai familiei regale.

Juan Carlos I a fost rege al Spaniei în perioada 1975-2014


UPDATE: Foştii suverani ai Spaniei, Regina Sofia şi Regele Juan Carlos I, şi-au prezentat omagiile la catafalcul Regelui Mihai I, la Palatul Regal, vineri seară, în jurul orei 20.30.

Intrând în Sala Tronului a Palatului Regal, Regina Sofia şi Regele Juan Carlos I i-au salutat mai întâi pe membrii Casei Regale a României, prezentându-le condoleanţe, după care s-au îndreptat către sicriul Regelui Mihai I, în dreptul căruia au ţinut un moment de reculegere. 

ÎNMORMÂNTARE REGELE MIHAI: Programul complet al funeraliilor de sâmbătă LIVE VIDEO

UPDATE. Mii de oameni aşteaptă vineri după-amiază, în a doua zi de doliu naţional, la Palatul Regal, să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai.

Îmbrăcaţi în haine cernite şi ţinând în mâini lumânări şi buchete de flori, oamenii au venit să îşi ia rămas-bun de la fostul suveran al României.

În Sala Tronului, cei care stăteau la rând pentru a ajunge la catafalcul regal au putut să admire ordinele şi medaliile primite de-a lungul vieţii de Regele Mihai I. La plecare, cei care l-au admirat pe fostul suveran au lăsat un mesaj în cartea de condoleanţe.

UPDATE: Reqviem pentru Rege la catedrala catolica LIVE

UPDATE: Treizeci de elevi ai Colegiului Militar de la Breaza vor face parte din Garda de Onoare la funeraliile regelui Mihai

Un detaşament de 30 de elevi ai Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza va face parte, sâmbătă, alături de cele trei detaşamente care reprezintă cele trei categorii de forţe ale Armatei României – terestre, aeriene şi navale – din Garda de Onoare, la funeraliile de stat ale regelui Mihai. La ceremoniile din Capitală vor lua parte 300 de militari, iar la Curtea de Argeş vor fi prezenţi 200 de militari.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, elevii Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” vor fi prezenţi la funeralii pentru a aduce un omagiu Regelui Mihai, cel care a fost a fost elev al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, ale cărei tradiţii sunt continuate de liceul de la Breaza.


UPDATE. Principesa Margareta şi Principele Duda au ajuns, vineri, la Palatul Regal, acolo unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai. Mii de oameni aşteaptă la coadă ca să-i aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Defuncte.

La Palatul Regal au venit, în ultimele trei zile, peste 15.000 de oameni, unii stând ore în şir la rând pentru a aduce un ultim omagiu.

La 95 de ani, în scaun cu rotile, şi Lascăr Duiliu Zamfirescu, a ajuns, vineri, la Palatul Regal din Bucureşti, să îi aducă un omagiu celui care i-a fost, pe lângă rege, şi coleg de clasă.

„Eu am o pierdere imensă”, a spus acesta despre decesul Regelui Mihai. 

Lascăr Duiliu Zamfirescu a venit însoţit de nepoata lui, Ilinca.

„A fost un exemplu de modestie, de bunătate, un om extraordinar, asta am învăţat din poveştile bunicului meu şi din ce am citit. De la aflarea veştii, bunicul meu şi-a adus aminte, s-a uitat la poze, a rememorat amintirile din copilărie, din clasă, a retrăit cumva toate momentele frumoase petrecute împreună. Ultima dată au vorbit la telefon, dar asta s-a întâmplat acum mai mult de un an. Sunt multe poveşti frumoase şi preţioase, îmi este foarte greu sa aleg dintre ele. Din păcate, lumea din ziua de azi nu îşi dă seama de calităţile unui om foarte rar. Cred ca a avut un destin tragic, dar din care avem cu toţii ce învaţă şi cred ca miile de oameni care au venit zilele astea repară puţin tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, deşi e prea târziu”, a declarat Ilinca Iordache, nepoata lui Lascăr Duiliu Zamfirescu.

La momentul transmiterii ştirii, câteva mii de oameni stau la rând pentru a îşi lua rămas bun de la Majestatea Sa. Unii au străbătut chiar şi câteva sute de kilometri pentru a ajunge la Palatul Regal.

UPDATE.  Sute de persoane aşteaptă, în afara Palatului Regal, să se închine la catafalcul regelui Mihai, iar fosta regină a Spaniei, Sofia, care obişnuia să îl numească pe Majestatea Sa Defunctă „verişorul preferat”, şi prinţul Charles al Marii Britanii sunt aşteptaţi să ajungă vineri la Bucureşti.

În România este doliu naţional pentru trei zile, începând de joi, în memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este depus, de miercuri seară, la Palatul Regal, în Sala Tronului, unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea.

La funeralii vor fi reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia.

De asemenea, vor fi prezenţi reprezentanţi ai familiilor imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne, a anunţat, joi, Casa Regală. Astfel, vor ajunge în România Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Principele Lorenz al Belgiei şi Principesa Muna a Iordaniei.

Regele Simeon al II-lea al bulgarilor şi Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei au ajuns, joi, puţin după prânz, la Bucureşti. Ei s-au recules la catafalcul regelui Mihai.

În a doua parte a zilei de vineri sunt aşteptaţi să sosească la Bucureşti foştii suverani ai Spaniei, regele Juan Carlos I şi regina Sofia, Principele de Wales, Şeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein, Principesa Anne de Ligne, Cavalerul Charles de Fabribeckers, Principele Eberhard de Wurttemberg, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Regală Principesa Irina a Greciei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Karl al Austriei. Potrivit televiziunii publice, ei vor ajunge pe Aeroportul Henri Coandă, unde vor fi primiţi în salonul oficial, apoi o parte dintre oaspeţi vor merge direct la Palatul Regal.

Prinţul Charles, care va ajunge în jurul miezului nopţii, va participa sâmbătă la cermoniile din Piaţa Palatului şi de la Patriarhie.

Până în prezent, estimările arată că peste 20.000 de oameni au trecut pe la catafalcul din Palatul Regal.

În noaptea de joi spre vineri, Palatul Regal a rămas deschis pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să poată să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai, iar mii de oameni au trecut pe la catafalcul Majestăţii Sale. Cu flori şi cu lumânări în mână, oamenii au stat la rând până la opt ore, coada întinzându-se până la Sala Palatului, pe mai multe rânduri.

Printre cei aflaţi la rând sunt şi oameni veniţi din alte judeţe, unii fiind îmbrăcaţi în costume populare. „Este atâta lumea aici. Este puţin prea târziu, pentru că regele nu mai este. Toată lumea a venit aici pentru regele nostru”, a spus o femeie.

Pe parcursul nopţii, Garda de Onoara s-a schimbat de mai multe ori, transmite News.ro.

Angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială au împărţit ceai şi supă oamenilor care au aşteptat la rând la Palatul Regal, joi noapte, pentru a aduce un omagiu Regelui Mihai.

Vineri dimineaţă, sute de oameni aşteptau în continuare la rând pentru a se putea reculege la catafalcul regelui Mihai.

Trandafiri, lalele, crini sau crizanteme albe împodobesc întreg gardul al Palatului Regal. Mii de candele aprinse, coroane de flori şi mesaje: „Stelele să vă lumineze drumul! Rămas bun, Majestate! Prinţul Nicolae, rege al României!”.

Restricţii de trafic în Bucureşti

 

Traficul rutier va fi restricţionat începând de vineri după-amiază în Capitală, în zona Catedralei Patriarhale şi la Gara CFR Băneasa, pentru funeraliile Regelui Mihai I.

Potrivit Brigăzii Rutiere, vineri, circulaţia va fi restricţionată, începând cu ora 16.00, pe Aleea Colina Bucuriei şi pe platoul de la baza acesteia şi în zona Gării Băneasa, perimetrul delimitat de Str. Tipografilor şi Gara CFR Băneasa. De asemenea, parcarea maşinilor în aceste zone va fi interzisă.

Sâmbătă, traficul rutier se va restricţiona, între 00.00 şi 8.00, pe Calea Victoriei între Str. C.A.Rosetti şi Aleea Kretzulescu, pe Str. Dem. I. Dobrescu între Bd. Nicolae Bălcescu şi Calea Victoriei, precum şi pe străzile care acced în acestea. Între orele 8.00 şi 14.00, circulaţia rutieră va fi oprită pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Str. Ion Câmpineanu, precum şi pe străzile care acced în acest tronson, gradual în funcţie de numărul participanţilor.

După ora 11.00, restricţiile vor fi impuse pe traseul de deplasare a cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei: Palatul Regal – Calea Victoriei – Spl. Independenţei – Bd. Unirii – Aleea Colina Bucuriei, iar începând cu ora 14.00, pe ambele sensuri, gradual, pe traseul de deplasare a cortegiului şi pe străzile care acced în acesta de la Palatul Patriarhiei către Gara Băneasa: Aleea Colina Bucuriei – Pod Şerban Vodă – Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Universităţii – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Bd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Piaţa Presei Libere – Şos. Bucureşti-Ploieşti – Fântâna Mioriţa – Gara Băneasa, precum şi pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, între Piaţa Presei Libere şi Pasajul Băneasa şi Str. Tipografilor, între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Poligrafiei.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

La funeraliile regelui Mihai I vor fi reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia. De asemenea, vor lua parte la funeralii reprezentanţi ai familiilor imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne. Printre cei care vor lua parte la funeralii se numără Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Principele Lorenz al Belgiei sau Principesa Muna a Iordaniei. Printre cei care vor lua parta la funeralii se numără vor ajunge în România Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii, Regele Simeon al II-lea al Bulagriei, Principele Lorenz al Belgiei sau Principesa Muna a Iordaniei.

Regele Mihai a murit în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.  În România este doliu naţional pentru trei zile, începând de joi.