UNICEF:Milioane de copii din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Asia Centrală nu beneficiază de educaţie

Marţi, la ceremonia de deschidere a Conferinţei Ministeriale Regionale pentru Educaţie ce are loc în intervalul 10 - 13 decembrie 2013 la Istanbul, UNICEF şi Guvernul Turciei au lansat un apel comun pentru a aduce milioane de copii care nu merg la şcoală într-un sistem de educaţie de calitate.

10 dec. 2013, 20:39
UNICEF:Milioane de copii din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Asia Centrală nu beneficiază de educaţie

Conferinţa ‘Educaţie de calitate pentru toţi copiii’ reuneşte miniştri, miniştri delegaţi, oficiali de rang înalt de la ministerele educaţiei, afacerilor civile şi sociale, finanţelor, protecţiei sociale, experţi în domeniu, parlamentari, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai tinerilor.

Delegaţia română este condusă de dl.Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale. Alături de dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, din delegaţie fac parte dl.Angel Tîlvăr, Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, dl.Codrin Scutaru, Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dna.Liliana Preoteasa, Director General, Ministerul Educaţiei Naţionale, dna.Anca Nedelcu, Specialist Educaţie, Fundaţia Soros, Luminiţa Costache, Specialist Educaţie UNICEF România, şi Ana Maria Duminică, Reprezentant Tineri.

Îndemnul la acţiune ‘Educaţie de calitate pentru toţi copiii acum!’, iniţiat de UNICEF şi de Guvernul Turciei, face apel la 20 de guverne din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Asia Centrală să adopte urgent măsuri de reformă a educaţiei astfel încât toţi copiii, mai ales cei mai vulnerabili şi excluşi, să beneficieze de sprijin.

Pentru a diminua numărul copiilor excluşi din sistemul de învăţământ, reprezentanţii statelor participante la conferinţă vor adopta un plan de măsuri care se centrează pe patru principii concrete: ‘Fiecare copil în şcoală’, ‘Fiecare copil învaţă’, ‘Fiecare copil învaţă de timpuriu şi este încadrat la timp în sistem’, ‘Fiecare copil este sprijinit prin politici guvenamentale eficiente şi reale’.

‘Ministerul Educaţiei Naţionale a identificat principalele categorii de copii aflaţi în cel mai mare risc de a părăsi sistemul de educaţie prin intermediul unui studiu realizat împreună cu UNICEF. Aceste categorii sunt reprezentate de: copiii care provin din familii sărace, copiii din zone rurale, copiii romi şi copiii cu nevoi speciale. Pentru a preveni abandonul şcolar, strategia noastră este de a integra o serie de intervenţii de prevenire şi măsuri de compensare adresate în special la nivelul şcolii şi a elevului’, a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale.

UNICEF estimează că aproximativ 2.5 milioane de copii nu beneficiază de educaţie de bază în Europa Centrală şi de Est, precum şi în regiunea Asia Centrală. Dintre aceştia, 1.6 milioane sunt copii de vârstă antepreşcolară care nu beneficiază de educaţie timpurie din cauza lipsei acute de servicii şi facilităţi.

‘Iniţiativa UNICEF ‘Hai la Şcoală!’ a arătat că este posibil ca toţi copiii să meargă la şcoală. Lucrăm împreună cu mulţi parteneri, inclusiv Ministerul Educaţiei Naţionale, Parlamentul României şi societatea civilă pentru a ne asigura că toţi copiii merg la şcoală şi că acumulează cunotinţele necesare pentru a se intregra activ în comunitate’, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

De multe ori, chiar dacă copiii merg la şcoală, mulţi dintre ei nu învaţă şi nu dobândesc aptitudinile de care au nevoie pentru a se integra activ în comunităţile lor sau pe piaţa forţei de muncă. Aproximativ jumătate dintre elevii de 15 ani din regiune nu ating stadardele de performanţă în ceea ce priveşte cititul, ştiinţele şi matematica. Milioane de alţi adolescenţi renunţă la şcoală înainte de a-şi finaliza studiile liceale.

Printre cei mai excluşi sunt copiii cu dizabilităţi, copiii din minorităţi entice şi lingvistice, cei care provin din cele mai sărace familii, din zonele rurale, din familii migrante şi copiii care muncesc.

Pornind de la statisticile îngrijorătoare referitoare la copiii care părăsesc şcoala, UNICEF a demarat în 2010 o campanie de prevenire şi reducere a fenomenelor de absenteism şi abandon şcolar. În cadrul campaniei ‘Hai la Şcoală!’, UNICEF are intervenţii la nivelul şcolii, al familiei şi al comunităţii. Intervenţiile la nivelul şcolii au ca scop transformarea şcolii într-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor şcolari, a directorilor şi a cadrelor didactice pentru a-şi adapta stilul de lucru nevoilor fiecărui elev. La nivelul familiei se urmăreşte întărirea legăturii părinţilor cu şcoala, implicarea lor în viaţa şcolară a copiilor lor şi acordarea de sprijin părinţilor prin consiliere şi discuţii individuale. Intervenţiile la nivelul comunităţii urmăresc influenţarea şi mobilizarea membrilor comunităţii pentru a se implica şi a sprijini familiile ai căror copii sunt în risc de abandon şcolar.

Mai multe informaţii despre Conferinţa Ministerială Regională pentru Educaţie de la Istanbul sunt disponibile pe website-ul www.education-equity.org.