Ministerul Apelor şi Pădurilor: Încep demersurile pentru preluarea în pază a tuturor pădurilor nepăzite

Ministerul Apelor şi Pădurilor anunţă că de vineri începe demersurile pentru preluarea în pază a tuturor pădurilor nepăzite, indiferent de forma de proprietate, precizând că suprafaţă totală de pădure care va beneficia de pază este peste 450.000 de hectare. Pentru pădurile cu o suprafaţă mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază vor fi suportate de la bugetul de stat, iar pentru suprafeţele mai mari de 30 de hectare serviciile de pază vor fi plătite de către proprietar.
Filip Stan
21 iul. 2017, 14:35
Ministerul Apelor şi Pădurilor: Încep demersurile pentru preluarea în pază a tuturor pădurilor nepăzite

Ministerul Apelor şi Pădurilor spune că demersurile vor fi făcute prin gărzile forestiere, împreună cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi cu ocoalele silvice de regim, măsura fiind prevăzută în noul Cod Silvic, care intră în vigoare începând de vineri.

Potrivit sursei citate, suprafaţă totală de pădure care va beneficia de pază este peste 450.000 de hectare, iar motivele pentru care această suprafaţă a fost nepăzită până acum sunt legate de litigii sau de necunoaşterea proprietarului, situaţie în care ocolul silvic nu a avut cu cine să încheie contractul de servicii, sau de dimensiunea redusă a suprafeţelor, care nu generează profit şi astfel proprietarii nu şi-au permis plata serviciilor de pază.

”S-a dovedit că aceste suprafeţe, fiind nepăzite, sunt ţintele preferate ale hoţilor şi surse predilecte pentru tăierile ilegale. Ca parlamentar, anul acesta am modificat Codul Silvic şi am introdus noi prevederi importante, printre care şi aceasta. Odată cu intrarea în vigoare a legii, ca ministru, am şansa să o pun în aplicare. Şi vă garantez că vom mobiliza toate resursele din teritoriu, astfel încât niciun metru pătrat de pădure din România să nu mai rămână nepăzit”, spune ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, conform News.ro.

Pentru pădurile cu o suprafaţă mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază sunt suportate de la bugetul de stat şi vor fi plătite direct ocolului silvic care prestează serviciile. Această prevedere se regăsea şi în vechea formă a Codului Silvic, însă era aplicabilă doar pentru pădurile cu proprietar cunoscut. Noua formă a Codului permite asigurarea serviciilor de pază şi pentru pădurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit încă succesiunea.

În plus, devine obligatorie preluarea în pază şi a suprafeţelor mai mari de 30 de hectare, care nu au contracte de servicii silvice încheiate. Aceste suprafeţe vor fi preluate în pază automat de către ocoalele silvice, iar contravaloarea serviciilor va fi facturată către proprietar/succesorul în drepturi.

Ministerul Apelor şi Pădurilor mai spune că tot acum intră în vigoare şi prevederi prin care se va asigura cu prioritate lemn de foc pentru populaţie, fiind vorba despre lemnul rezultat din lucrări de îngrijire.

„Evitarea unei crize a lemnului de foc, precum cea de iarna trecută, prin asigurarea cu prioritate pentru populaţie reprezintă un alt obiectiv asumat de acest Guvern. Până acum, lemnul de foc se comercializa pe picior către agenţi economici, care îl revindeau populaţiei la preţuri exorbitante, cu marje importante de profit. De acum, lemnul de foc va fi vândut direct populaţiei, la preţuri decente, accesibile, în baza solicitărilor înregistrate la primării. Reparăm, astfel, actul de guvernare iresponsabil de anul trecut din domeniul pădurilor, care a pus în dificultate mii de familii de români, pe timp de iarnă”, susţine Doina Pană.

Cetăţenii trebuie să depună solicitările la primăriile pe suprafaţa cărora este amplasată administrat de ocolul silvic de stat. Lemnul de foc se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acestuia nu are dreptul de a-l revinde, în caz contrar se confiscă, fiind considerat de provenienţă ilegală, adaugă sursa citată.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Horoscop zilnic, duminică, 11 mai 2025. Drum pentru Gemeni
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Știrea care i-a îngrozit pe români. Ce subiect a devenit un fake
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale