Ministerul de Finanţe: Cum se calculează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, care e plafonul minim

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce stabileşte regimul Declaraţiei unice prin care contribuabilii din diverse categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale de sănătate.

RomaniaTV.net
10 mart. 2018, 07:19
Ministerul de Finanţe: Cum se calculează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, care e plafonul minim

Pentru veniturile din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, se trece de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal prin emiterea deciziei de impunere, la un sistem în care calculul contribuţiei este efectuat de către persoana fizică prin declaraţia unică.

Persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea în categoria plătitorilor contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în funcţie de venitul estimat pentru anul curent.
Dacă venitul anual estimat a se realiza din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, din una sau mai multe surse, este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară (plafonul de 22.800 de lei pentru anul 2018), persoanele fizice datorează CASS la nivelul a 12 salarii minime brute anuale pe ţară.
Persoanele fizice care încep, în cursul anului fiscal, să desfăşoare activitate sau încep să realizeze venituri, iar venitul net anual cumulat din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului fiscal, sunt obligate să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată, este cel în vigoare la termenul de depunere al declaraţiei.
În situaţia în care în cursul anului fiscal, perrsoanele fizice care obţin venituri din activităţile mentţionate anterior, intră în suspendare temporară a activităţii potrivit legislaţiei în materie, precum şi cele care îşi încetează activitatea, au obligaţia depunerii la organul fiscal competent, Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, în vederea stopării obligaţiilor de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul curent.
Persoanele fizice care în cursul anului au estimat un venit net anual cumulat, din una sau mai multe surse, peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar la sfârşitul anului venitul realizat se situează sub plafon, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cota 10% aplicată asupra bazei de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe ţară.
În situaţia în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit anual cumulat din una sau mai multe surse/categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar venitul anual cumulat realizat la sfârşitul anului, declarat în declaraţia unică privind impunerea veniturilor persoanelor fizice şi/sau comunicat de plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, este cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe ţară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, acestea datorează CASS la nivelul a 12 salarii minime pe ţară. Termenul de plată al contribuţiei este 15 martie inclusiv, al anului următor celui pentru care se datorează contribuţia.
Termenul de depunere a declaraţiei unice este data de 15 martie, cu posibilitatea de rectificare până la termenul de plată. Prin excepţie pentru anul 2018, termenul de depunere al declaraţiei este 15 iulie 2018.
Plăţile privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate se pot efectua oricând în cursul anului fiscal, până la termenul de scadenţă, respectiv 31 martie a anului următor celui pentru care se datorează.
Pentru dobândirea calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, persoanele fizice fără venituri depun la organul fiscal Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, fiind asigurate pentru o perioadă de 12 luni.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reţine la sursă, iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, de la un singur plătitor de venit, acesta are obligaţia să calculeze, să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi să depună declaraţia – Formular 112.
Determinarea contribuţiei se efectuează prin aplicarea cotei de 10% la nivelul a 12 salarii de bază minime brute lunare pe ţară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia.
Mecanismul reţinerii la sursă nu se aplică în cazul în care nivelul venitului estimat a se realiza pe fiecare sursă de venit este sub nivelul a 12 salarii lunare minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia. Dacă nivelul cumulat al veniturilor este cel puţin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, contribuabilul are obligaţia depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, la termenele şi în condiţiile stabilite.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculată şi reţinută se plăteşte şi se declară la aceleaşi termene cu cele prevăzute pentru impozitul pe venit.
Persoanele fizice pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate dacă estimează venituri nete anuale cumulate, sub plafonul de 22.800 de lei şi/sau dacă nu realizează venituri.
Persoanele fizice care estimează venituri nete anuale cumulate sub plafon datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate după cum urmează:
a) dacă depun declaraţia unică până la termenul legal de depunere, la o bază de calcul reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată în vigoare la data depunerii acesteia;
b) dacă depun declaraţia unică după termenul legal de depunere, la o bază de calcul reprezentând valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, în vigoare la data depunerii acesteia.
Persoanele fizice care nu realizează venituri datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară indiferent de data depunerii declaraţiei unice.