Ministerul Sănătăţii a semnat pentru achiziţia a 360.000 de doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătății a semnat pentru achiziția a 360.000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca acesta să ajungă în cabinetele medicilor de familie în maximum două săptămâni, a declarat joi vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, dr. Sandra Alexiu, la forumul național "Stop Gripă".

RomaniaTV.net
06 oct. 2016, 13:07
Ministerul Sănătăţii a semnat pentru achiziţia a 360.000 de doze de vaccin antigripal

„Sezonul gripal începe undeva în ianuarie și vaccinarea pentru a fi eficientă trebuie să înceapă în jurul datei de 1 octombrie. Am înțeles că, deja, vineri, Ministerul Sănătății a semnat pentru achiziția a 360.000 de doze de vaccin antigripal, ceea ce înseamnă că într-o săptămână, maximum două, ajunge în toate cabinetele medicilor de familie”, a detaliat Alexiu.

Întrebată dacă această cantitate asigură necesarul pentru România, ea a spus că depinde de modul în care se promovează campania antigripală.

„Depinde. Dacă promovezi campania antigripală în rândul populației cu o campanie eficientă, pot să fie foarte puține (doze — n.r.). Dacă nu spui nimic și pacienții nu știu acest lucru decât de la medicii de familie, pe care e posibil să nu-i vadă atât de des, atunci e posibil să fie prea multe. Deci contează foarte mult în ce măsură autoritățile se implică să promoveze vaccinarea antigripală”, a precizat Alexiu.

Cât privește principiul din proiectul de lege privind vaccinarea referitor la existența unui stoc permanent de vaccin, ea a spus că acest lucru ar însemna ca statul să asigure necesarul pentru un an.

„Nicio criză de vaccin nu a ținut un an în România și dacă lucrul acesta se întâmplă înseamnă că va exista un stoc suficient de mare de vaccinuri să asigure o lipsă de un an. Asigurând în permanență vaccinurile, încrederea populației în vaccinuri va fi mai mare și noi vom avea mai multe pârghii să putem face lucrul acesta constant, corect, cu o bună comunicare”, a spus Alexiu, potrivit Agerpres.

La rândul său, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, și-a exprimat speranța ca Ministerul Sănătății să înceapă campania de vaccinare antigripală în luna octombrie.

„Adică acest trend ascendent în ceea ce privește vaccinarea antigripală să continue, pentru că numărul de decese care se datorează gripei, cel puțin anul trecut, a fost destul de important, a depășit 100 de persoane. Au fost 107 decese, ceea ce nu este puțin, iar în condițiile unui sezon foarte rece numărul de îmbolnăviri poate să fie important și, ca o consecință a acestor îmbolnăviri, pot apărea complicații, pneumonii, miocardite sau alte afecțiuni care pot să pună viața în pericol, ca o complicație a infecției gripale”, a explicat Rafila.

La forumul organizat de Asociația Pro Imunizare au participat autorități, specialiști, pacienți, ONG-uri.