Ministrul Ana Costea, despre taxa pe supravieţuire: Cereţi explicaţii celor care au elaborat Codul Fiscal

Ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat, marţi seară, că ar trebui cerute explicaţii de la cei care au elaborat Codul Fiscal, după ce a fost întrebată despre plata contribuţiilor la sănătate a persoanelor fără venituri. Declaraţia ministrului vine în contextul în care secretarul de stat, Gabriel Biriş, a cerut ca românii care nu au niciun venit timp de jumătate de an să plătească 57 de lei pe lună la asigurările de sănătate.

05 ian. 2016, 21:25
Ministrul Ana Costea, despre taxa pe supravieţuire: Cereţi explicaţii celor care au elaborat Codul Fiscal

Întrebată dacă se reţin contribuţiile la sănătate pentru persoanele care nu realizează venituri, ministrul a precizat că nu ştie ce bani ar putea fi reţinuţi de la o persoană care nu are venituri declarate fiscal.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, Ana Costea, despre majorarea salariului minim din mai: „O soluţie echitabilă”

„În ipoteza în care nu am venituri declarate fiscal nu ştiu cum şi ce putem să reţinem. Teoretic există o evidenţă cu privire la venituri. Ele apar pentru toţi care au contracte individuale de muncă, indiferent de durata acestora, a celor care declară, angajatorul îl înregistează şi atunci Inspecţia Muncii are în REVISAL veniturile care se încasează şi atunci pot să aibă o evidenţă a contribuţiilor despre care am vorbit. Mai e o categorie a persoanelor care beneficiază de drepturile de asistenţă socială, aflându-se într-o nevoie, dar de regulă acestea nu sunt... Îmi cereţi să fac un lucru care nu îmi stă în fire şi anume să comentez declaraţiile unui coleg de-al meu. (…) Dacă este prevăzută în Codul Fiscal, fiecare cetăţean trebuie să respecte legea. Aş îndrăzni să vă rog să cereţi explicaţii celor care au elaborat Codul Fiscal”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul a vorbit şi despre lupta împotriva evaziunii fiscale.

„Noi am încercat prin controalele care se derulează de către Inspecţia Muncii. Până la finele lui 2015, au avut loc 60.000 de controale la nivelul ţării şi au fost amenzi la 2.800 de angajatori. Încercăm să descoperim dacă există salariaţi, până la 5 sancţiunea este cu amendă contravenţională, dacă un angajator are cel puţin 5 salariaţi fără contracte de muncă, acest lucru constituie infracţiune”, a adăugat Ana Costea.

Secretarul de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, a făcut recent unele declaraţii care au fost criticate de opinia publică. El a avansat ideea plăţii CASS de către persoanele care nu au venituri. Pentru a ţine evidenţa lor, Finanţele vor să-i cheme pe oameni la Administraţiile fiscale unde să declare că n-au nici o sursă de venit. Cadrul legal pentru aceste chestiuni există deja în Codul fiscal şi ar urma să se aplice de la jumătatea anului.

Citeşte şi: Gabriel Biriş, când nu era secretar de stat: Guvernul e ca GOLANII din curtea şcolii, îi BATE pe ăia MICI şi le ia BANII

În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum. Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.