Ministrul Apărării: România îşi respectă angajamentele în NATO prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare

Bugetul Apărării pentru anul 2017 prevede alocarea a 2% din PIB, ceea ce asigură o bază solidă pentru o modernizare semnificativă a capabilităților de apărare și demonstrează respectarea angajamentelor României în cadrul NATO, a subliniat ministrul Gabriel Leș, la Bruxelles.

16 feb. 2017, 07:40
Ministrul Apărării: România îşi respectă angajamentele în NATO prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare

Potrivit unui comunicat transmis joi de MApN, Gabriel Leș, care participă la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, a exprimat susținerea României pentru demersurile de creștere a contribuției Alianței la eforturile comunității internaționale de proiectare a stabilității.

În cadrul dezbaterilor, oficialul român a susținut necesitatea continuării eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare și a reiterat importanța implementării tuturor deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia, în spiritul unei abordării integrate a amenințărilor, în vederea asigurării unității și credibilității Alianței. În context, acesta a subliniat necesitatea asigurării coerenței măsurilor de întărire a posturii de apărare și descurajare pentru flancul estic al NATO, conform sursei citate.

În marja reuniunii, ministrul Gabriel Leș a semnat împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenție prin care a fost formalizată afilierea unităților cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Națiune Cadru, coordonată de Germania.

Conform comunicatului MApN, aliații au evidențiat importanța relației transatlantice și necesitatea continuării adaptării NATO la noul mediu de securitate. În acest cadru, s-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, precum și pe dezvoltarea contribuției Alianței Nord-Atlantice la eforturile internaționale de proiectare a stabilității.

Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabilă a responsabilităților și pe contribuțiile concrete ale aliaților la securitatea și apărarea comună. Cu acest prilej, miniștrii au reiterat angajamentul pentru creșterea bugetelor alocate Apărării, asumat de statele NATO la Summitul din Țara Galilor.

Dezbaterile au abordat și eforturile de contracarare a amenințărilor complexe provenite din sudul Alianței, context în care miniștrii Apărării au fost de acord că organizația trebuie să își asume un rol sporit în anihilarea terorismului.

Aliații NATO vor investi mai mult ”în următorii ani” pentru apărare

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că ea ar putea înțelege apelul Statelor Unite ale Americii (SUA) către partenerii lor din NATO de a-și spori cheltuielile pentru Alianța Nord-Atlantică și că aliații europeni își vor îndeplini obligațiile ”în următorii ani”, relatează agenția Reuters.

Washingtonul le-a cerut de ani de zile aliaților săi europeni să cheltuiască pentru apărare 2% din PIB. Noul președinte american, Donald Trump, i-a enervat pe politicienii germani descriind NATO drept o alianță învechită.

”Noi, europenii, noi, germanii, trebuie să facem mai mult pentru propria securitate, trebuie să investim mai mult în aceasta”, a declarat Von der Leyen la televiziunea publică ARD.

În opinia sa, ”nu este într-adevăr corect” ca SUA să facă mai mult de două ori în materie de securitate decât toți europenii laolaltă. ”Astfel că, din acest punct de vedere, americanii au dreptate când vor să audă de la noi cum vom arăta în mod convingător că putem să îndeplinim obiectivul de 2% (din PIB pentru apărare) în cadrul NATO în următorii ani”, a declarat ministrul german.

Ministrul apărării american, James Mattis, i-a avertizat pe aliații din cadrul NATO că ei trebuie să-și onoreze promisiunile privind cheltuielile militare pentru a exista siguranța că Washingtonul nu-și va reduce sprijinul față de alianță.

La începutul călătoriei sale la Bruxelles în calitate de șef al Pentagonului, Mattis s-a abținut să dea un ultimatum explicit sau să spună cum își vor reduce Statele Unite sprijinul față de NATO. Dar el a spus că aliații din cadrul NATO trebuie să facă progrese în 2017 și să adopte un plan, cu termene precise, în legătură cu obiectivele privind cheltuielile în materie de apărare.