Ministrul Educaţiei: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diplomă de Bacalaureat

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, în Monitorul Oficial, metodologia de organizare a colegiilor în universităţi, care primesc absolvenţi de liceu fără bacalaureat. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat, într-un comunicat de presă, că "nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat".

11 sept. 2014, 06:15
Ministrul Educaţiei: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diplomă de Bacalaureat

Marţi, 9 septembrie, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funţtionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015. Ordinul a fost semnat de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi de către secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

Şeful de la Ministerul Educaţiei a ţinut să precizeze, într-un comunicat, că „nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat„.

Mai mult, a lămurit oficialul, „sintagma de «colegiu», care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de «şcoală postliceală», cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi„.

Conform LEN nr. 1/2001 cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat. Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei falcultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă.

Ca o formă de stimulare a continuării studiilor şi de integrare a absolvenţilor de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) pe piaţa muncii, aceştia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei şcoli postliceale. Începând cu anul şcolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spaţiul şi sub organizarea unei universităţi. Altfel spus, instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar„, potrivit documentului emis de Ministerul Educaţiei.

CITEŞTE ŞI: Veste bună pentru elevii care NU au luat BACALAUREATUL. S-a înfiinţat un colegiu unde nu ai nevoie de diplomă