Ministrul Energiei: ELCEN va continua să livreze CĂLDURĂ în Capitală. Cer DEMISIA şefului RADET VIDEO

Ministrul Energiei Andrei Gerea a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primăria Capitalei se va împrumuta pentru a plăti datoriile RADET la ELCEN, astfel că ELCEN va continua să livreze apă caldă şi căldură bucureştenilor. În plus, ministerul Energiei a precizat că îi solicită preşedintelui Consiliul de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, să îşi dea demisia.

13 nov. 2015, 14:48
Ministrul Energiei: ELCEN va continua să livreze CĂLDURĂ în Capitală. Cer DEMISIA şefului RADET VIDEO

Ministerul Energiei a anunţat că ELCEN va continua furnizarea agentului termic și va aduce apă caldă și căldură la poarta RADET.

Prin Ordonanţa de Urgenţă 46/2015, toate unităţile administrative au capacitatea de a se finanţa în vederea asigurării sumelor necesare pentru asigurarea încălzirii. Pentru bucureşteni, primăria trebuie să hotărască accesarea împrumutului de la trezorerie, astfel încât datoria RADET către ELCEN să fie achitată şi apoi de către ELCEN către furnizorul de gaz.

Nu am întrevăzut că nu ar exista dorinţa necesară din partea primarului general, a membrilor Consiliului General, al partidelor din coaliţie sau din opoziţie, că nu ar exista o dorinţă sinceră de a rezolva problema. Dăm asigurări că bucureştenii vor avea servicii de calitate şi confortul necesar, mă refer la apă caldă şi căldură„, a declarat ministrul Energiei.

Oficialul a mai precizat că din cauza modului defectuos în care tratează problemele bucureştenilor, îi solicită demisia președintelui Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitraşcu, şi cere găsirea de urgenţă a unui înlocuitor.

Pe parcursul desfăşurării discuţiilor publice, am făcut apel de nenumărate ori la responsabilitate şi decenţă, nedorind să fac politică într-un caz care ţine de respectarea Constituţiei, a legilor ţării. Se pare că nu am luat în calcul un singur factor: domnul Gabriel Dumitraşcu, ajuns la RADET. După ce a fost înţărcat de la banul public, acum este într-un sevraj financiar şi nu mai poate să îşi continue activitatea la RADET. Nu pot interpretat atfel faptul că abia azi a aflat că nu mai are buget şi că poimâine trebuie să închidă furnizarea apei calde şi căldurii.

Modul în care trateaza problemele bucureştenilor mă face să îi solicit demisia. Rog primăria generală şi Consiliul General să îi găsească un înlocuitor, de urgenţă. Nu este posibil ca Dumitraşcu să afecteze securitatea şi interesele bucureştenilor„, a spus ministrul Andrei Gerea.

CITEŞTE ŞI: Dumitraşcu, ATAC la Gerea: Nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator

În opinia ministrului, RADET trebuie să intre în faliment „pentru că este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla”.

Trebuie să ne concentrăm pe ieșirea din iarnă și, în același timp, să găsim și soluțiile administrative necesare pentru a rezolva, o dată pentru totdeauna, o problemă care trenează de ani de zile la nivelul Capitalei. Este vorba de voință politică, voință decizională. Au fost enumerate mereu diverse soluții — acestea nu pot fi implementate — de genul fuziuni și așa mai departe. Nici nu ar dispărea fondul problemei, adică datoriile care rămân în continuare neplătite. Eu am solicitat de multe ori ca această entitate, numită RADET, să fie introdusă în faliment. Probabil că am deranjat cu această opinie, dar este cel mai bun lucru care se poate întâmpla„, a afirmat Gerea.

El a adăugat că, în urma falimentului său, ELCEN ar putea beneficia de 150 milioane de euro. „Primăria ar putea foarte ușor să înființeze un nou serviciu. Bucureștenii nu ar simți nici măcar un moment dispariția RADET și înființarea unui nou serviciu. Trebuie menționat că toată rețeaua de distribuție aparține primăriei, și nu RADET, numai că în același moment în care se va declara falimentul RADET, ELCEN va fi beneficiara unei sume uriașe, 150 milioane euro din TVA-ul aferent facturilor emise și neîncasate„, a explicat ministrul Energiei.

Avocatul Poporului s-a autosesizat în scandalul RADET din Capitală și verifică dacă autoritățile induc o stare de panică în rândul populației, fapt care ar putea reprezenta o încălcare a Constituției.

Se va verifica la Primăria Capitalei şi la cele trei regii autonome care este situaţia reală pentru că apar semne de întrebare privind încălcarea articolului 31 din Constituţie privind dreptul la informaţie, dându-se informaţii contradictoriide către regiile autonome şi respectiv articolul 47 privind nivelul de trai. (…) Verificările se vor face în cel mai scurt timp cu putinţă, în câteva zile, cel mult„, a declarat Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, la România TV.

Concluzia Avocatului Poporului este aceea că instituțiile implicate în procesul de furnizare a agentului termic în București au poziții contradictorii, iar conducătorii acestora pasează responsabilitatea de la unii la alții.