Criza RADET. Avocatul Poporului a deschis o ANCHETĂ: Apar SEMNE de întrebare privind ÎNCĂLCAREA Constituţiei

Avocatul Poporului s-a autosesizat în scandalul RADET din Capitală și verifică dacă autoritățile induc o stare de panică în rândul populației, fapt care ar putea reprezenta o încălcare a Constituției.

13 nov. 2015, 13:16
Criza RADET. Avocatul Poporului a deschis o ANCHETĂ: Apar SEMNE de întrebare privind ÎNCĂLCAREA Constituţiei

„Se va verifica la Primăria Capitalei şi la cele trei regii autonome care este situaţia reală pentru că apar semne de întrebare privind încălcarea articolului 31 din Constituţie privind dreptul la informaţie, dându-se informaţii contradictoriide către regiile autonome şi respectiv articolul 47 privind nivelul de trai. (…) Verificările se vor face în cel mai scurt timp cu putinţă, în câteva zile, cel mult”, a declarat Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, la România TV.

Concluzia Avocatului Poporului este aceea că instituțiile implicate în procesul de furnizare a agentului termic în București au poziții contradictorii, iar conducătorii acestora pasează responsabilitatea de la unii la alții.

Citeşte şi: REACŢIE NERVOASĂ a primarului interimar, în scandalul căldurii: Marin Ştefănel Dan a ÎNJURAT la radio

Astfel, constată Avocatul Poporului, RADET anunță în mod constant sistarea livrării către populație din cauza datoriilor, în condițiile în care reprezentanții Primăriei Capitalei precizează că au alocat bani în acest sens. Pe de altă parte, Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul Regiei, contrazice RADET și precizează că a ajuns la o înțelegere de eșalonare a datoriei către Romgaz, companie care livrează materia primă necesară producerii agentului termic. Nu în ultimul rând, Romgaz anunță că, în pofida invitațiilor lansate, ELCEN nu a prezentat un plan de eșalonare a datoriilor de 300 de milioane de lei.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă la Primăria Municipiului București, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (R.A.D.E.T.), Electrocentrale București (ELCEN) și S.N.G.N. ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declarații referitoare la posibila sistare a aprovizionării cu agent termic către locuitorii Municipiului București. Ancheta are în vedere posibila nerespectare a art. 31 din Constituție privind dreptul la informație și preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populației”, se mai menționează în comunicatul instituției.

Citeşte şi: Capitala riscă să rămână fără căldură. Romgaz ar putea opri furnizarea de gaze către ELCEN

În situația în care Romgaz va sista furnizarea de gaze naturale către ELCEN, atunci acesta nu va putea alimenta RADET (Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice), care, la rândul său, nu va mai putea furniza bucureștenilor apă caldă și căldură.