Ministrul Justiţiei, despre cele două ordonanţe: Iohannis trunchiază. Nu retrag proiectele

Ministrul Justiţiei rămâne pe poziţii în disputa legată de ordonanţele graţierii şi modificării codurilor. Îi transmite preşedintelui Klaus Iohannis că nici nu se gândeşte să le retragă, transmite România TV.

22 ian. 2017, 13:52
Ministrul Justiţiei, despre cele două ordonanţe: Iohannis trunchiază. Nu retrag proiectele

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus că președintele Iohannis trunchiază în privinţa celor două ordonanţe care au inflamat opinia publică.  „Mesajul lui Klaus Iohannis este clar pentru mine, trebuie să avem o dezbatere transparentă. Nu putem rămâne impasibili la situația din penitenciare”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache.

”Eu, ca ministru al Justiției, în niciun caz nu voi retrage aceste proiecte (grațierea și amnistia – n.r.). La Ministerul Justiției sunt multe puncte de vedere de completare a proiectului care vizează grațierea. Nu putem să stăm cu niște proiecte în sertare și să așteptăm proiecte-minune”, a adăugat ministrul Justiției.

Citeşte şi: Klaus Iohannis cere Guvernului să retragă Ordonanţele de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache a declarat că România trebuie să dea o lege a graţierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deţinuţi în aceste locuri de deţinere”, a precizat Florin Iordache, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul Justiţiei a adăugat că în astfel de condiţii Guvernul poate veni cu un act normativ privind graţierea care să nu vizeze faptele penale grave.