Ministrul Mircea Duşa a numit un NOU ŞEF la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării

Generalul-maior Marian Hăpău a fost numit, începând de miercuri, director general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, prin ordin al ministrului de resort, el preluând funcţia de la generalul-locotenent Ilie Botoş.

RomaniaTV.net
13 feb. 2013, 17:40
Ministrul Mircea Duşa a numit un NOU ŞEF la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării

Prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, începând cu data de astăzi, 13 februarie, generalul-maior Marian Hăpău a fost numit director general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Generalul-maior Marian Hăpău a preluat funcţia de la generalul-locotenent Ilie Botoş„, informează MApN.

În vârstă de 50 de ani, generalul-maior Marian Hăpău este licenţiat în drept al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi a urmat o serie de cursuri postuniversitare în specializarea drept juridic privat. În anul 2008, a absolvit Colegiul Superior de Informaţii Naţionale, iar în anul 2010, Colegiul Naţional de Apărare.

Printre funcţiile militare îndeplinite se numără cea de şef al Direcţiei contrainformaţii şi securitate militară şi locţiitor al directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apărării pentru contrainformaţii şi securitate militară, în perioada 2009-2012, şi şef al Corpului de control şi inspecţie, din mai 2012 până în prezent.

Generalul-maior Hăpău a fost distins, în anul 2009, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler şi în anul 2010 cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, cererea fostului procuror general al României Ilie Botoş de detaşare la Cancelaria prim-ministrului.

Detaşarea lui Ilie Botoş la Cancelaria primului-ministru a fost aprobată, cu unanimitate de voturi, de către membrii Secţiei pentru procurori a CSM.

În 2 august 2012, generalul Ilie Botoş, fost procuror general al României, a fost numit şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), de către ministrul Apărării de atunci Corneliu Dobriţoiu.

Generalul Ilie Botoş deţinuse funcţia de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu.

Direcţia Generală de Informaţii a Apărării asigură obţinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea şi valorificarea informaţiilor şi datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţările interne şi externe, militare şi nonmilitare, care pot afecta securitatea naţională în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative şi cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naţionale şi de informaţii, cât şi cu cele ale statelor membre ale alianţelor, coaliţiilor şi organizaţiilor internaţionale la care România este parte şi asigură securitatea informaţiilor clasificate naţionale, NATO şi Uniunea Europeană la nivelul Ministerului Apărării.

În 21 iulie 2006, Ilie Botoş şi-a dat demisia din funcţia de procuror general al României, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam (condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri în Irak).

Fuga lui Hayssam a generat, pe lângă demisia generalului magistrat Botoş, şi demisiile a trei şefi de servicii secrete.