Ministrul Muncii, anunţ important pentru români: Toţi salariaţii vor beneficia de această reducere

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat la România TV că românii care au venituri din activităţi independente vor avea un impozit mai mic. De asemenea, pensiile peste 2.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, nu cu 16 ca până acum. De asemenea, ministrul Muncii a promis că salariile vor creşte. 

29 oct. 2017, 17:46
Ministrul Muncii, anunţ important pentru români: Toţi salariaţii vor beneficia de această reducere

Lia Olguţa Vasilescu a declarat la România TV că se pregătesc noi măsuri pentru anul viitor. Pensiile peste 2.000 de lei vor fi impozitate cu 10% nu cu 16 ca până acum, înseamnă o creştre pe pensii de la 1 ianuarie. Cei care au pensiile sub 2.000 de lei nu mai plătesc niciun fel de imozit.

„Vom avea nişte proceduri anul viitor…  Intră modificările pe codul fiscal care sunt foarte importante şi au darul de a clarifica foarte multe discuţii care au avut loc înspaţiul public în ultima perioadă. S-a spus că nu se mai reduce impozitul pe venit de la 16 la 10%. Iată că se întâmplă prin noul cod fiscal. Acesta se va aplica pe salarii, toţi salariaţii din România vor beneficia de această reducere. Pensiile peste 2.000 de lei vor fi impozitate cu 10% nu cu 16 ca până acum, înseamnă o creştre pe pensii de la 1 ianuarie. Cei care au pensiile sub 2.000 de lei nu mai plătesc niciun fel de impozit, la ei s-a redus şi CASS-ul. Apoi sunt: scăderea impozitelor pe veniturile din chirii, pe depozitele bancare, deci oamenii vor avea iarăşi mai mulţi bani în buzunar prin această măsură”, explică ministrul Muncii.

O veste bună vine şi pentru cei românii care au PFA-uri. Ministrul Muncii promite că românii vor avea un impozit mai mic pe veniturile din activităţi independente.

„În ultimele două luni cred foarte mulţi jurnalişti au pus întrebarea dacă lor nu cumva le scad veniturile, având în vedere că aceste venituri vin din activităţi independente. Vreau să vă spun că şi la ei e o reducere a impozitului de la 16 la 10%, dar nu li se aplică doar lor. Sunt 500.000 de cetăţeni care vor avea un impozit mai mic pe veniturile din activităţi independente, se aplică la întreaga sumă. Am făcut un calcul pe net şi va fi o creştere cu 7,1%. Apoi se aplică şi românilor sau firmelor care desfăşoară activităţi agricole, impozitul scade la 10% şi cei care desfăşoară activităţi independente. Acolo vorbeam despre impozit care a scăzut de la 16 la 10% când vorbeam despre jurnalişti, acum ajungem la partea de contribuţii şi acesta se raportează la salairul minim pe economie. Dacă dumneavoastră aveţi un venit peste salariul minim pe economie şi vreţi să vă plătiţi contribuţiile la sănătate puteţi să o faceţi la nivelul salariului minim pe economie, la pensii puteţi să faceţi acelaşi lucru, dar personal nu vă sfătuiesc pentru că interesul dumneavoastră este să contribuiţi cât mai mult la sistemul de pensii ca să aveţi o pensie mai mare, dar obligativitatea va fi doar la salariul minim”, a completat ministrul.

Citeşte şi: Câţi bani pierd românii de la Pilonul II în fiecare an, de la 1 ianuarie

 „Anul viitor va trebui să avem deja o mare parte din programul de guvernare aplicat, foarte multe măsuri îşi vor face efectele anul viitor, cum scrie în programul de guvernare. Cred că acest cod fiscal şi OUG care s-au citit, în şedinţa de guvern în primă lectură, au darul să clarifice foarte multe lucruri care s-au tot discutat în spaţiul public de câteva luni încoace”, a declarat la România TV Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii asigură românii că salariile nu vor scădea după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„La ora actuală, salariul minim pe economie este de 1.450 lei. L-am luat la începutul anului când am intrat la guvernare de la 1.200 de lei, deci creşterea a fost de 250 de lei anul acesta şi nu a fost nicio minciună pentru că au resimţit-o românii în buzunare şi e vorba de peste un milion de români care au resimţit această creştere. În programul de guvernare aveam o creştere până la 1.550 de lei. În momentul în care ne-am decis să facem transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, ne-am asigurat, aşa cum am spus de fiecare dată, de câteva luni de zile, că nu vor fi probleme cu scăderea salariilor pe net şi că nimeni nu va avea de suferit şi ne-am luat această măsură ca printr-o hotărâre de guvern care va fi adoptată săptămâna viitoare”, a mai spus ministrul Muncii.

Statisticile şi nu numai arată o realitate extrem de neplăcută. Raportul dintre salariaţi şi pensionari este de cel puţin trei ori mai mic decât în perioada comunistă când 8,2 milioane de salariaţi susţineau 2,5 milioane de pensionari. O principală cauză este declinul demografic pentru că în ultimii 27 de ani România a pierdut an de an populaţie. O altă cauză majoră se referă la exodul românilor, a românilor care au putere de muncă, încă, pentru că în momentul de faţă înafara graniţelor locuiesc peste 3,5 milioane de români. –

În primii doi ani de după 1989, sistemul de pensii a fost nevoit să primească 600.000 de persoane, şoc ce a făcut ca masa pensionarilor să se transforme într-o adevărată armată de 3,2 milioane de oameni. Cu toate acestea, era bine: Încă erau mai mult de doi muncitori la un pensionar. În următorii patru ani, pe vremea guvernării Văcăroiu, încă jumătate de milion de oameni au ieşit la pensie… Situaţia a continuat să se agraveze în următorii trei ani, sub guvernele Ciorbea şi Radu Vasile, când numărul pensionarilor ajunsese la 4,3 milioane. Răsturnarea s-a produs pe vremea guvernării Adrian Năstase, când pensionarea a încă o sută de mii de oameni a făcut ca un angajat să muncească pentru mai mult de un pensionar.