Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Până la finalul anului pregătim o nouă lege a sănătăţii UPDATE

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că ministerul pregătește o nouă lege a sănătății până la sfârșitul acestui an și a subliniat că își dorește ca aceasta să fie una clară și să nu necesite norme de aplicare. El a mai spus şi că va schimba ordinul pentru achiziţionarea medicamentelor pe procedură de nevoi speciale şi vrea sancţionarea celor care nu raportează lipsa anumitor stocuri de medicamente, mergând până la ridicarea autorizaţiilor.

09 mart. 2017, 12:44
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Până la finalul anului pregătim o nouă lege a sănătăţii UPDATE

Ministrul a spus că legea Sănătăţii ar trebui să fie concepută ca un „Codex” de legi ale sănătății și nu ca o lege care să grupeze toate problemele din sănătate.

Bodog a afirmat că Ministerul Sănătății va aduce ‘pe procedură de nevoi speciale’ toate medicamentele care sunt semnalate de către comisiile de specialitate ca fiind necesare.

„Medicamentele le voi aduce pe procedură de nevoi speciale, însă procedura de nevoi speciale va fi setată în așa fel încât să existe continuitate. Deci, nu vreau să aduc medicamente ca să rezolv o problemă de imagine astăzi. Vreau să asigur continuitatea și acesta este motivul pentru care echipa de la ANM și cea de la Unifarm au luat legătura cu firmele producătoare românești care, culmea, produc aceste medicamente pentru export, însă nu și le-au înregistrat în țară din cauza unor probleme tehnice și din cauza prețului”, a afirmat demnitarul, citat de Agerpres.

El a spus că Ministerul Sănătății trebuie să aibă informațiile cu privire la situația stocurilor de medicamente. Bodog a semnalat faptul că nu sunt raportate toate stocurile de medicamente, acest lucru urmând a fi sancționat.

„Eu am avut astăzi discuții cu personalul tehnic pe această măsură pentru că interesul nostru ca și minister și interesul pacienților este să avem stocuri de medicamente în țară. Eu nu sunt nici împotriva exportului, nici a comerțului, nici nu am bază legală să îl interzic decât în anumite condiții și îmi doresc ca în orice moment ministrul Sănătății, indiferent cum îl cheamă sau cine este, să poată avea acces direct asupra stocului la oricare medicament în timp real în țară. Sancțiunile le vom stabili împreună cu echipa de la juridic și vom modifica ordinul de ministru cu raportarea”, a explicat ministrul Sănătății.

Florian Bodog a mai afirmat că va fi modificat ordinul de ministru privind modalitatea de achiziție de medicamente pe nevoi speciale.

„(…) Am avut surpriza să constat că fosta conducere a ministerului în decembrie a schimbat ordinul de nevoi speciale și a prevăzut că prețul nu poate depăși cel mai mic preț din coșul de 12 țări. Acest lucru este absolut imposibil de realizat pentru că dacă eu găsesc medicamentul într-o țară în care nu plătește clawback firma nu are niciun interes să mi-l aducă sub prețul respectiv mai ales că există un mecanism de raportare european la prețurile cele mai mici din Europa…(…) În momentul de față, în paralel cu procedurile de achiziție care merg prin Unifarm și cu procedurile de autorizare care merg prin ANMDM, am pornit modificarea ordinului de nevoi speciale în sensul reglării… Ordinul este deja pe circuitul de avizare, dar în timp ce noi lucrăm la ordin procedurile de achiziționare de medicamente merg în continuare. Nu așteptăm să iasă ordinul și pe urmă să iasă procedurile”, a susținut ministrul.

Conform acestuia, cei care nu raportează lipsa stocurilor de medicamente vor fi sancţionaţi. 

„Începând cu data de întâi (martie – n.r.) funcţionează mecanismul de raportare a stocurilor, prin STS, la care foarte mulţi (producători – n.r.) care încă nu au aderat, dar am să îi oblig pentru că vreau să aplic sancţiuni pentru cei care nu raportează mergând până la ridicarea autorizaţiilor. Pe piaţă, sunt medicamente contrafăcute şi din zona asta de medicamente decontate ajung medicamente în zona de export paralel şi asta este foarte grav pentru că medicamentele sunt plătite de două ori. Am avut o discuţie cu STS-ul şi cu ANM-ul şi vom monitoriza medicamentul din momentul în care intră în ţară, până la farmacie, până la pacient”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii va schimba ordinul pentru achiziţionarea medicamentelor pe procedură de nevoi speciale pentru a asigura, spune el, continuitatea medicamentului pe piaţa de la noi din ţară.

„Ceea ce pot să spun şi să promit pacienţilor este faptul că Ministerul Sănătăţii va aduce toate medicamentele care sunt semnalate de către comisiile de specialitate ca fiind necesare a fi aduse pe procedură specială, indiferent ce eforturi, indiferent ce demersuri vor fi necesare pentru aceste lucruri. Nu pot să vă spun un termen datorită faptului că nu ştiu ce bombă găsesc în spatele legislaţiei. Medicamentele le voi aduce pe procedură de nevoi speciale, însă procedura de nevoi speciale va fi setatată în aşa fel încât să existe continuitate. Deci, nu vreau să aduc medicamente ca să rezolv o probelemă de imagine astăzi. Vreau să asigur continuitatea şi acesta este motivul pentru care echipa de la ANM şi cea de la Unifarm au luat legătura cu firmele producătoare româneşti care, culmea, produc aceste medicamente pentru export, însă nu şi le-au înregistrat în ţară din cauza unor probleme tehnic sau din cauza preţului”, a explicat Florian Bodog, citat de Mediafax.