Miting de susţinere a Universităţii Central-Europene din Budapesta, în faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti

Aproximativ 50 de persoane au participat, joi seară, în faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti, la un miting de susţinere a Universităţii Central-Europene din Budapesta, care ar putea fi închisă în urma adoptării de către Parlamentul ungar a unor amendamente la legea învăţământului superior, privind funcţionarea instituţiilor acreditate şi în alte ţări.
Filip Stan
06 apr. 2017, 19:23
Miting de susţinere a Universităţii Central-Europene din Budapesta, în faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti

Manifestanţii din faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti au purtat pancarte pe care erau scrise, în engleză şi în maghiară, mesaje de solidaritate cu Universitatea Central-Europeană.

„Suntem alături de cadrele didactice, studenţii şi absolvenţii Universităţii Central-Europene din Budapesta (CEU)! Decizia din 4 aprilie a Parlamentului maghiar de a adopta amendamentele la legea învăţământului superior din Ungaria vizează închiderea porţilor acestei universităţi prestigioase şi pune în pericol libertatea altor instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din Ungaria. Votul dat de Parlamentul maghiar pentru legea care ar putea duce la închiderea CEU este un semnal de alarmă şi pentru mediul universitar din România, mai ales în contextul în care există voci în spaţiul public care susţin limitarea libertăţii academice şi autonomiei universitare. Acestea sunt principii fundamentale ale învăţământului superior în societăţile democratice, iar guvernele trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru ca acestea să fie respectate”, au scris iniţiatorii protestului, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a făcut, joi, propunerea ca Universitatea Central-Europeană, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, să funcţioneze în viitor la Oradea, după ce, tot joi, primarul Gheorghe Falcă a propus ca instituţia să funcţioneze la Arad.

„În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea”, a scris, joi, primarul Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook.

Tot joi, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis rectorului Universităţii Central-Europenen o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, unde pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor.

Potrivit news.ro, la rândul ei, conducerea Universităţii din Bucureşti a solicitat marţi, premierului Ungariei, Viktor Orbán, retragerea iniţiativei legislative care afectează activitatea Universităţii Central-Europene din Budapesta.

Ungaria a aprobat marţi, în procedură de urgenţă, o lege care ar putea obliga Universitatea Central-Europeană, finanţată de George Soros, să îşi încheie activitatea în ţară, în pofida protestelor faţă de plan şi a condamnării internaţionale.

Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este ca uiversitatea să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.

Ministerul Educaţiei a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie.

Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.

Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

Mii de oameni, unguri şi străini, au protestat la Budapesta faţă de iniţiativa Guvernului.

Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Planta pe care să o pui în ciorba de văcuță ca să îi dea cea mai bună aromă. Vei impresiona pe toată lumea cu mâncarea ta
Capital.ro
Ungurii sunt la ANI LUMINĂ de România. Planul conceput la BUDAPESTA este total fără precedent
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Inedit! Locul din România în care o casă se vinde cu 250 de euro
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Serviciul militar obligatoriu. Legea va fi adoptată după alegeri
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
ORDINUL a fost dat deja în Europa. Regulile care vor fi OBLIGATORII și în România
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'