Modificări în Codul Rutier: Vizita medicală devine obligatorie la schimbarea permiselor auto

Publicat: Luni, 07 Ianuarie 2013 15:36 // Actualizat: Luni, 07 Ianuarie 2013 17:07 // Sursa: Mediafax

Şoferii care îşi vor schimba permisele auto după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă.

Foto: lya.ro

Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în 12 noiembrie 2012 în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 19 ianuarie 2013.

"Legea 203/2012, care aduce modificarea Codului rutier de la data de 19 ianuarie 2013, este consecinţa unei directive europene, 126/2006, iar noi am transpus în legislaţia românească prevederile acesteia", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), comisarul şef Mihai Enache.

Purtătorul de cuvânt al DRPCIV a spus că taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, adică 68 de lei, însă, va fi obligatorie vizita medicală. "Această vizită medicală se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor şi nu este necesară pentru eliberarea duplicatelor", a mai spus Mihai Enache.

Oficialul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor a explicat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.

"Perioada de valabilitate în cazul şoferilor profesionişti, care până acum era de zece ani, ca şi în cazul amatorilor, a fost redusă la numai cinci ani", a precizat comisarul şef Mihai Enache.

El a mai spus că o altă modificare constă în aceea că, din 19 ianuarie, şoferii din orice categorie care îşi pierd permisul de conducere ori acestea este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuă perioada de valabilitate până la sfârşitul acesteia.

"Dacă în momentul în care este înlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, să zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmând ca, la sfârşitul acestei perioade, să fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul şoferilor amatori şi cinci ani în cazul profesioniştilor", a precizat Mihai Enache.

Potrivit Legii 203/2012, "în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere".

Totodată, actul normativ prevede că "eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale".

Permisele de conducere vor fi eliberate atât după pierderea documentului, cât şi la expirare fără ca şoferul să susţină un nou examen.

Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie îşi păstreaza valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.

Legea mai prevede că, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria "AM" "A1" şi "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie "AM", "A1" şi "B1" poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cod Rutier modificăro Cod Rutier permis auto vizită medicală permis auto
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 feb 22:16
Votează email 0 email
...anterior datei de 19 ianuarie îşi păstreaza valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea. Citeste mai mult pe RTV.NET


STIRI SIMILARE...
08 ian 18:57
Răspunde | Votează email 1 email
popovici cristian
Buna sunt Adi am 43 de ani,am si eu un scuter cu care mai imi cistig si eu piinea ca masina numi permit,fac si eu naveta la lucru 20 de km si prin ploaie si prin vint,am 5 copii,m-am chinuit ca sa cumpar acest scuter sa pot face naveta cu el m-am conformat conform legi din 2006 am dat examen pt.atestat pt. scuter acum 3 ani care ma costat 200 ron lam inscris si la primarie care ma costat 30 ron,am facut si verificarea tehnica si cartea de identitate care m-au costat si alea 380 ron,am facut si asigurarea RCA care ma costat 100 ron pe an,numai eu stiu cum am tras de la copii de la gura ca sa pot merge la servici eu circul de 3 ani pe drumurile acuma cu legea asta cu permise la scutere nu-mi ramine decit sa nu mai merg la servici ca nu o sa mai am cu ce,ca eu nu mai imi permit sa mai cheltui bani si cu permisul asta noi tot deauna am fost batuti de soarta nu imi ramine decit sa vind scuterul si sa imi fac ajutor social ca sa stam la mila statului eu am platit odata taxa pt. atestat numai dumnezeu stie cit m-am chinuit ca sa am cu ce merge la servici.Si asta nu se numeste furt si inca cum este si cu acte in regula acuma trebuie alti bani de unde sa mai dau atitia bani dece nu ne schimba atestatele in permise inseamna ca noi care am circulat cu scutere,cu atestatele pe drumurile publice am facut infractiune cu stirea statului daca atestatele nu sunt valabile si citi oameni or mai fi ca mine,eu nu zic ca nu sunt scuteristi care nu respecta regulile de circulatie dar sunt si soferi cu permise care nu respecta regulile de circulatie si umbla bauti la volan si fac accidente,orice padure are uscaturi nu ne mai criticati atita.Astai ROMANIA guvernanti nu mai stie cum sa ne mai fure nu mai au bani la buget.
07 ian 18:48
Răspunde | Votează email 1 email
petre
facem noi ce facem si luam din legislatia europeana numai ce-i mai porost si impotriva cetateanului, ce-i bun si pentru bunul mers al lucrurilor nu luam.
07 ian 17:04
Votează email 0 email
...anterior datei de 19 ianuarie îşi păstreaza valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
07 ian 16:33
...taxă de 68 de lei, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu Citește mai departe…. Citeste toata stirea Modificări în Codul Rutier: Vizita medicală devine obligatorie la schimbarea permiselor auto la ...
1
EUR
4.6686
RON
23 Jun
noapte 17 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H