Moment istoric: A fost semnat Acordul de liber-schimb între Ucraina şi Canada

Ucraina şi Canada au semnat, luni, un acord istoric, de liber-schimb, menit să întărească relaţiile comerciale dintre cele două ţări, în timp ce, în Ucraina, autorităţile se confruntă cu conflictul din Estul Ucrainei şi cu o criză economică profundă.

11 iul. 2016, 14:40
Moment istoric: A fost semnat Acordul de liber-schimb între Ucraina şi Canada

În Canada se află o diasporă ucraineană importantă. „În 2015, Canada şi Ucraina au încheiat negocierile de liber-schimb. Acest acord istoric va ameliora accesul pe piaţă şi va crea condiţii mai favorabile pentru comerţ”, a declarat preşedintele canadian, Justin Trudeau, înainte de întrevederea cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Exporturile ucrainene către Canada au fost fost împărţite la doi anul trecut, valoarea fiind de 27,31 de milioane de eurro, în timp ce importurile au crescut cu 7,7%”, ajungând la 206,24 milioane de euro, potrivit statisticilor oficiale.

Citeşte şi Premierul canadian: Rusia NU a fost un PARTENER POZITIV în privinţa acordului de la Minsk

Trudeau a mai promis 13 milioane de dolari suplimentari pentru ajutor umanitar destinat în special relocării celor aproximativ 2 milioane de persoane care au fugit din calea conflictului armat.

Ucraina este în pragul unei recesiuni profunde care s-a materializat în prăbuşirea PIB cu 9,9% în 2015, după ce, cu un an înainte, a scăderea PIB-ului era de 6,6%.