Moscova: Deschiderea unui centru NATO în Georgia, un factor destabilizator pentru securitatea în regiune

Moscova a criticat joi deschiderea unui centru de instruire militară NATO în Georgia, apreciind că aceasta va constitui un factor destabilizator pentru securitatea în regiune.

27 aug. 2015, 14:28
Moscova: Deschiderea unui centru NATO în Georgia, un factor destabilizator pentru securitatea în regiune

Considerăm acest pas o continuare a politicii provocatoare a Alianței de extindere a influenței sale geopolitice. Înființarea unui astfel de obiectiv în Georgia reprezintă un serios factor destabilizator pentru securitatea în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Citeşte şi Mircea Duşa: Pe 3 septembrie, va fi inaugurat Comandamentul NATO care va funcţiona la Bucureşti

Un centru comun de instruire militară al NATO și al armatei georgiene a fost inaugurat joi la baza militară Krtsanisi, în apropiere de capitala Tbilisi, în prezența secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Inaugurarea acestui centru comun de pregătire și evaluare va reprezenta un pas semnificativ spre aprofundarea pe mai departe a cooperării noastre strânse„, a subliniat Jens Stoltenberg.

Citeşte şi Cel mai mare exerciţiu NATO. Sute de militari s-au paraşutat în judeţul Galaţi VIDEO

Cu același prilej, premierul georgian Irakli Garibashvili a declarat că centrul inaugurat la baza Krtsanisi ‘nu este îndreptat împotriva niciunei țări vecine’. ‘El va servi securității, păcii și stabilității în regiune’, a precizat șeful guvernului din fosta republică sovietică. Tbilisi aspiră de mai mulți ani să se alăture Alianței Atlantice, în pofida reacției negative a Rusiei, cu care Georgia a avut un scurt război de cinci zile în 2008 pentru controlul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud.

Ambasadorul rus pe lângă Alianța Atlantică, Aleksandr Grușko, declara la sfârșitul lunii iulie că o extindere a NATO în Georgia și Ucraina ar putea avea ‘consecințe catastrofale’ pentru Europa, apreciind totodată că Europa centrală și țările baltice sunt în prezent ‘teren de confruntare militară’ ca urmare a voinței ‘expansioniste’ a Alianței Atlantice.