MOSII DE IARNA: Ce păţesc femeile în această sâmbătă dacă lucrează

MOSII DE IARNA de sâmbătă, 14 februarie, şi Lăsatul secului de carne de duminică pregătesc începutul marelui post al Paştilor, care va dura şapte săptămâni şi în care vor fi numai două dezlegări la peşte, de Buna Vestire şi de Florii.

13 feb. 2015, 12:03
MOSII DE IARNA: Ce păţesc femeile în această sâmbătă dacă lucrează

Praznicul pentru MOSII DE IARNA se săvârşeşte întotdeauna în sâmbăta ce precede săptămâna albă sau a brânzei, o etapă pregătitoare pentru începerea Postului Mare.

La sărbătoarea MOSILOR DE IARNA facem pomenirea moşilor şi strămoşilor cei mai îndepărtaţi din neamul nostru, pe care noi nuţi ştim. Poate aceştia, din diferite motive, n-au avut parte de slujbele tradiţionale după plecarea în eternitate, poate au murit pe front sau în împrejurări dramatice departe de casă.

Citeşte şi Mosii de iarna: Traditii şi obiceiuri pentru sambata mortilor

În ziua praznuirii MOSILOR DE IARNA se pregătesc, pentru pomenire, coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul şi lumânări. Credincioşii mai duc la sâmbăta morţilor pachete cu piftie, cu carne, brânzeturi, mere şi cu bucatele preferate ale celor pe care îi comemorează.

În Transilvania, în ziua praznicului MOSILOR DE IARNA, gospodinele slujesc la Biserică pachete cu bucatele preferate de cel comemorat. Alături de colivă, gospodinele pun în pachet şi o prăjitură  specială (pupi), un chec umplut cu mere. După slujbă, pachetele se împart celor săraci. În cimitire, se fac slujbe speciale la mormintele rudelor comemorate, se aprind lumânări şi tămâie.

Credincioşii bănăţeni prepară pentru MOSII DE IARNA grâu fiert preparat cu unt şi cu brânză.  În pachetele care se împart săracilor, se pune acest preparat specific praznicului şi carne de porc. La fiecare ofrandă se împarte şi câte o lumânare.

Citeşte şi Biserica Ortodoxă BLAMEAZĂ „Valentin’s Day”: Veţi SUPĂRA SUFLETELE MORŢILOR!

În Bucovina, de MOSII DE IARNA, gospodinele sfinţesc la biserică pachete cu produse lactate şi cu plăcinte umplute cu brânză. După slujba de pomenire, aceste ofrande se împart familiilor sărace care au mulţi copii.

În ziua MOSILOR DE IARNA nu se lucrează. Femeile care încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomana dată. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie.