Motivarea arestării comisarului Berbeceanu: Lăsarea în libertate a acestuia prezintă un pericol public

Instanţa Curţii de Apel Alba Iulia care a decis joi arestarea preventivă pentru 29 de zile a comisarului şef Traian Berbeceanu a considerat că lăsarea în libertate a acestuia prezintă un pericol pentru ordinea publică, având în vedere acuzaţiile care îi sunt aduse de DIICOT, se arată în motivarea făcută publică luni.

28 oct. 2013, 17:18
Motivarea arestării comisarului Berbeceanu: Lăsarea în libertate a acestuia prezintă un pericol public

„Notorietatea de care se bucură inculpatul şi poziţia sa virulentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mass media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, întăresc convingerea instanţei că există riscul major ca inculpatul să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date„, se arată în motivarea instanţei.

Traian Berbeceanu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Citeşte şi: STENOGRAMA discuţiei dintre Berbeceanu şi un procuror DIICOT: Şeful BCCO Alba ŞTIA că este URMĂRIT

Magistratul a considerat că „în cauză există riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală aflată la început, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă” şi, de asemenea, că „prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei”.

„Se remarcă faptul că atât la domiciliul inculpatului (n.red- Berbeceanu), cât şi în incinta biroului său s-au găsit cu ocazia percheziţiilor efectuate mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru cât şi alte cauze neînregistrate. S-au mai găsit de asemenea acte având caracter secret care nu erau deţinute legal în locaţiile respective, existând riscul ca aceste date să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului”, se arată în motivare.

Magistratul a apreciat că, raportat la persoana sa şi funcţia pe care a deţinut-o, persoanele pe care le cunoaşte, există riscul real ca Berbeceanu să influenţeze martorii care cunosc diferite împrejurări care au legătură cu cauza.

„Cel puţin în stadiul iniţial al anchetei se justifică deţinerea inculpatului pentru a-l împiedica să interfereze cu cercetările ce se efectuează, existând în această cauză un risc major de împiedicare a bunei desfăşurări a procesului penal”, a apreciat magistratul care a decis arestarea comisarului şef.

Curtea a considerat că, în aprecierea pericolului concret pentru ordinea publică pe care l-ar genera lăsarea comisarului şef în libertate, „fără a fi indisolubil legată de o examinare a gravităţii faptelor, gravitate incontestabilă de altfel, nu poate fi totuşi disociată de (…) impactul major pe care-l generează în conştiinţa socială suspiciunea că un poliţist cu notorietate de onestitate, ale cărui prerogative principale le reprezintă descoperirea faptelor de criminalitate organizată şi instrumentarea acestor cauze cu obiectivitate şi imparţialitate, uzează de poziţia pe care o are în vederea ascunderii unor asemenea fapte şi aservirii activităţii sale unor interese personale şi colaterale”.

„Trebuie remarcat continuitatea în timp a faptelor presupus a fi fost săvârşite de inculpatul Berbeceanu, ceea ce denotă pericolul social evident pe care acesta îl reprezintă. Astfel, s-a dovedit cu actele existente la dosarul cauzei că cel puţin de 7 ani a avut cunoştinţă de faptele grave comise de către C.L. şi cu toate acestea, a înţeles să nu se sesizeze oficial şi în calitatea sa de existenţa infracţiunilor comise şi nici să informeze asupra acestor fapte. Mai mult, l-a folosit pe acesta, cu justificarea că îl putea determina să „colaboreze” chiar în cauze în care avea un interes personal”, se susţine în documentul Curţii de Apel.

Alături de Traian Berbeceanu au fost arestaţi şi soţii Biriescu Titus Gabriel şi Ramona Anişoara, oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, care, potrivit anchetatorilor, ar fi fost liderii unei grupări infracţionale. Soţii Biriescu, sunt acuzaţi, printre altele, de constituire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală cu produse petroliere, delapidare şi înşelăciune.

Vezi şi: Şeful BCCO Alba-Iulia, acuzat că a sprijinit o grupare infracţională, a fost declarat „Poliţistul anului”

„Pentru toţi inculpaţii din prezenta cauză, Curtea apreciază că printre riscurile pertinente care sunt de natură să justifice luarea faţă de persoanele în cauză a unei detenţii provizorii sunt acelea că inculpaţii odată eliberaţi vor suprima probe sau vor exercita presiuni asupra martorilor, ori vor stabili înţelegeri dăunătoare anchetei, cu diferite persoane capabile să le ofere un sprijin ( Ringeisen/ Austria 1998)”, se menţionează în documentul făcut public luni.

Magistratul a considerat că în speţa de faţă este justificată plasarea celor trei inculpaţi în detenţie, „cel puţin la începutul anchetei pentru a-i împiedica să o perturbe, fiind vorba despre o cauză complexă care necesită cercetări multiple dificile şi laborioase”.

Instanţa a menţionat că, în mod constant, cei doi soţi au încercat să ascundă documente vizând activitatea firmelor controlate de ei, astfel că există riscul ca, lăsaţi în libertate, aceştia să distrugă sau să altereze mijloacele de probă sau să influenţeze persoane care pot da relaţii asupra faptelor de care sunt acuzaţi.

Curtea subliniază că „existenţa unor suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea de către inculpaţi a unor fapte grave şi repetate (…), fapte care au luat o amploare deosebită în societatea actuală, precum şi calitatea pe care inculpatul o are – cu referire la Berbeceanu, aceea de poliţist care avea şi influenţă de formator asupra subordonaţilor săi şi exigenţele cărora acesta se impunea să se supună prin prisma poziţiei sale de apărător al legii, conving un observator obiectiv că ordinea publică este în acest moment realmente ameninţată, ameninţarea fiind una reală, actuală şi suficient de gravă pentru un interes fundamental al societăţii”.

Potrivit documentului citat, „Curtea reţine că prin deosebita lor gravitate şi reacţia publicului faţă de săvârşirea lor, anumite infracţiuni, cum sunt infracţiunile reţinute în speţa de faţă, pot produce o anumită „tulburare socială”, de natură a justifica o detenţie provizorie pe o anumită perioadă de timp”.

„Fără a minimaliza aspectele de ordin personal invocate în apărare de către inculpaţi, şi anume, starea de boală a inculpatei Biriesc sau conduita socială ireproşabilă, cariera de excepţie, statutul recunoscut în societate – în ce-l priveşte pe inculpatul Berbeceanu, Curtea precizează că necesitatea ocrotirii unui interes de ordine publică, general al societăţii, primează protejării celui privat al inculpaţilor, astfel încât luarea măsurii este indispensabilă pe baza circumstanţelor”, se mai arată în motivarea făcută publică de către Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Alba Iulia.

Motivarea conţine peste o sută de pagini, iar din ea a fost făcut public un extras.

Şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisar şef Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii luate joi seara de Curtea de Apel Alba Iulia, el fiind acuzat de favorizarea unui grup infracţional.

Recursul se va judeca miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.