Mucenici moldovenesti de post pufosi. Reţeta pas cu pas

Mucenici moldovenesti de post pufosi sunt cel mai bun preparat care se consumă doar în prejma sărbătorii celor 40 de mucenici. Descoperă reţeta pas cu pas pentru mucenici moldovenesti de post pufosi.

RomaniaTV.net
07 mart. 2018, 13:35
Mucenici moldovenesti de post pufosi. Reţeta pas cu pas

Mucenici moldovenesti de post pufosi, ingrediente:

Pentru aluat
700 grame de faina alba de grau tip 000
300 ml apa carbogazoasa
100 ml de suc de portocale proaspat stors
100 ml ulei de floarea soarelui
80 grame de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
o lingurita de sare
o lingurita de praf de copt
un cub de drojdie proaspata (40 grame)
coaja de la o portocala
o lingura de esenta de vanilie
pentru sirop
300 ml apa
100 grame de zahar
coaja de la o portocala
esenta de portocale
pentru uns
200 grame de nuca
2 linguri de miere
o lingura de ulei

Citeşte şi MUCENICI MOLDOVENESTI ŞI MUCENICI MUNTENESTI (FIERTI). Reţete de la bunica. VIDEO

Mucenici moldovenesti de post pufosi, mod de preparare:

Cernem faina intr-un vas mai mare in care mai apoi vom framanta aluatul. Adaugam sarea si praful de copt, amestecam totul bine si facem in mijloc o adancitura, ca un crater, indepartand faina catre marginile vasului. Praful de copt il adaugam pentru ca face aluatul mai pufos. Nu este insa oblogatoriu.

Facem o maia din 200 ml de apa, drojdia, o lingura de zahar si cateva linguri de faina pe care le luam din cele cernute mai devreme in vasul in care vom framanta, cat sa obtinem o compozitie de consistenta unei smantani groase. Lasam maiaua, la loc caldut, sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.

Separat, intr-un alt vas amestecam 100 de ml apa, restul de zahar si zaharul vanilat si punem pe foc cateva minute (nu trebuie sa fiarba) pana cand se topeste zaharul. Lasam apoi sa se raceasca cat sa ajunga la temperatura camerei si adaugam sucul de portocale, uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de la o portocala.

In adancitura facuta punem maiaua si adaugam si amestecul apa si zahar obtinut mai devreme. Incepem sa tragem in mijloc, cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule, faina de pe margini, amestecand pana cand o incorporam toata. Cand aceasta este incorporata si am obtinut un aluat compact incepem sa framantam aluatul cu ajutorul mainilor, cel putin 10 minute. Dupa ce am terminat de framantat aluatul, ii dam forma rotunda si il lasam in vasul in care l-am framantat, acoperit cu un prosop curat sau cu folie alimentara.

Asezam la loc caldut, pentru a dospi, pana cand acesta isi dubleaza volumul. Cand aluatul si-a dublat volumul incepem sa formam mucenicii.

Impartim aluatul in bucati egale de marimea unui pumn si luam cate o bucata pe care o intindem pe suprafata de lucru. Cu ajutorul mainilor o prelucram si o transformam in bastonase lungi si subtiri, asa cum puteti vedea il filmuletul de mai jos.

Formam doua astfel de bastonase si apoi le impletim unul peste altul, unind la capete si intoarcem aluatul formand un opt. Pentru a face mucenici in varianta simpla, adica neimpletiti, procedam la fel doar ca bucata de aluat facuta bastonas o unim pur si simplu la capete si apoi o suprapunem invartind-o pe diagonala si dandu-i forma cifrei 8 sau a infinitului.

Punem mucenicii moldovenesti in tava si ii lasam iar la crescut macar un sfert de ora, la loc caldut. Intre timp aprindem cuptorul si il incingem la 180 de grade. Pregatim si tava de la cuptor, asezand pe ea hartie de copt. Dupa ce mucenicii au crescut iar in tava, ii ungem cu putin ulei si ii dam la cuptor pentru 30 minute la 180 de grade.

Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam la racit iar intre timp pregatim siropul fierband apa cu zaharul si coaja de la portocala cat sa se topeasca zaharul si sa capete aroma siropul. Aproximativ 5 minute. Lasam la racit.

Dupa ce mucenicii nostri s-au racit complet si siropul a ajuns si el la temperatura camerei, ii trecem rapid prin acesta, ii asezam pe un platou si ii ungem cu ajutorul unei pensule cu putina miere dupa care presaram din belsug nuca macinata.