Muncitori români, ameninţaţi şi plătiţi cu salarii de mizerie în Italia

Acuzaţii grave la adresa unor firme de construcţii din România şi din Italia. Mai multe companii din cele două ţări au angajat muncitori români plătiţi cu salarii de mizerie pentru lucrări de reconstrucţie în provincia L'Aquila.

31 iul. 2015, 05:57
Muncitori români, ameninţaţi şi plătiţi cu salarii de mizerie în Italia

Valoarea contractelor frauduloase se ridică la 22,5 milioane de euro. Rețeaua infracțională era constituită din șase persoane, între care și un român. Este vorba despre Nicolae Otescu din Lugoj. Potrivit site-ului AbruzzoWeb, românul era cel care se ocupa de livrarea forței de muncă. Tot el a înființat mai multe societăți comerciale „căpușă” prin care se făceau operațiunile, scrie ziuadevest.ro.

Anchetatorii au declarat că ar fi existat și un sistem de spălare de bani, prin intermediul unei filiale a Băncii Raffeisen din Lugoj. Procurorii italieni au arestat cinci bărbați, iar omul de afaceri Nicolae Otescu a fost dat în urmărire.

Mai multe percheziții și arestări au avut loc în Italia, joi dimineața, în cadrul unei acțiuni de amploare. Conform jurnaliștilor de la abruzzoweb.it, carabinierii îl acuză pe Otescu că ducea români la munca în Italia și, sub amenințări, îi exploata.

Italienii susțin că Nicu Otescu îi punea pe muncitori să lucreze atât sâmbăta și duminica, cât și de sărbători legale, iar când aceștia voiau să plece în țară erau forțați sa lucreze gratis, chiar și timp de o săptămână.

Carabinierii susțin că între firma lui Otescu și societăți italiene erau întocmite facturi fictive. Oamenii erau plătiți cu 50 de euro pe 10 ore, în timp ce Otescu ar fi primit 110 euro pentru 8 ore de muncă. Valoarea lucrărilor contractate de către firmele italiene și firma omului de afaceri lugojean depășește 22,5 milioane de euro.