NATO: Avioanele militare ale Rusiei pun în pericol aviaţia civilă din regiunea Mării Baltice

NATO a acuzat Rusia că pune în pericol aviaţia civilă în regiunea Mării Baltice, după ce Suedia a protestat în legătură cu faptul că un avion rus a zburat prea aproape de un avion de pasageri şi şi-a închis unul dintre instrumentele de localizare, relatează Reuters.

15 dec. 2014, 20:15
NATO: Avioanele militare ale Rusiei pun în pericol aviaţia civilă din regiunea Mării Baltice

Avioanele militare ale Rusiei pun în pericol aviaţia civilă din regiunea Mării Baltice, acuză NATO, după ce Suedia a protestat în legătură cu faptul că un avion rus a zburat prea aproape de un avion de pasageri şi şi-a închis unul dintre instrumentele de localizare.

Incidentul, care s-a produs vineri în spaţiul aerian al Suediei, a amplificat preocupările în legătură cu zborurile forţelor aeriene ruse în regiunea nordică, care s-au înmulţit în acest an, în parte din cauza tensiunilor în legătură cu rolul Moscovei în criza din Ucraina. Finlanda şi-a exprimat de asemenea preocuparea în legătură cu aşa-numitele ‘Dark Flights’ care aveau transponderul închis.

‘Nu este doar problema intensificării zborurilor, ci şi a modului în care se efectuează aceste zboruri. Ei nu-şi completează planurile de zbor, nu comunică cu centrul de control al traficului aerian civil şi nu îşi deschid instrumentele de localizare’, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă.

‘Acest lucru reprezintă un risc pentru traficul aerian civil. Cel mai important este ca NATO să rămână vigilentă şi să interceptăm zborurile ruse’, a mai spus el.

Rusia a negat informaţiile potrivit cărora aviaţia sa ar fi pus în pericol vreun avion civil.