NATO este „extrem” de preocupată de situaţia din Libia

NATO este 'extrem de preocupată de situația gravă' din Libia și pregătită să susțină această țară căzută în haos să-și asigure securitatea, a declarat joi la Roma secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

26 feb. 2015, 16:31
NATO este „extrem” de preocupată de situaţia din Libia

‘Suntem extrem de preocupați de situația gravă din Libia, a declarat Jens Stoltenberg, în cursul unei conferințe de presă la Roma, la încheierea unei întrevederi cu șeful guvernului italian, Matteo Renzi, potrivit Agerpres.

‘NATO este pregătită să susțină Libia în ceea ce privește securitatea sa, așa cum a cerut guvernul libian’ susținut de comunitatea internațională, a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că ‘aceasta va crește importanța Italiei’ în dispozitivul Alianței.

Stoltenberg a indicat faptul că vor exista ‘drone de supraveghere cu baza la Sigonella (Sicilia), începând de anul viitor’.

Pradă milițiilor și căzută în haos, Libia este condusă de două parlamente și de două guverne rivale. Unul dintre guverne este apropiat de coaliția de miliții Fajr Libya care controlează capitala Tripoli, iar celălalt este recunoscut de comunitatea internațională și își are sediul la Tobruk (est).

Matteo Renzi, a cărui țară găzduiește zeci de mii de refugiați veniți din Libia, a reafirmat sprijinul pentru guvernul de la Tobruk și dorința ca eforturile de mediere ale ONU să permită încheierea unei ‘păci durabile’.

‘Credem că trebuie să plecăm de la guvernul din Tobruk și să sperăm că eforturile ONU vor permite să se ajungă la o pace durabilă plecând de la un guvern ales în mod democratic’, a declarat Matteo Renzi.

Parlamentul libian recunoscut de comunitatea internațională a decis luni să suspende participarea la dialogul mediat de ONU, precizând că va explica ulterior motivele acestei decizii.