NATO se implică în criza migranţilor

Miniștrii apărării din NATO vor studia "foarte serios" o solicitare de ajutor formulată de Turcia și Germania pentru a face față crizei migranților, a declarat marți, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

09 feb. 2016, 13:23
NATO se implică în criza migranţilor

„Criza refugiaților și a migranților este un subiect care ne îngrijorează pe toți și cred deci că vom studia foarte serios solicitarea de ajutor din partea Turciei și a altor aliați pentru a vedea modul în care NATO poate ajuta la gestionarea crizei”, a declarat Stoltenberg, înaintea unei reuniuni la Bruxelles a miniștrilor apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg, care s-a întâlnit marți dimineață cu ministrul turc al apărării, Mehmet Fatih Ceylan, și cu omologul său german, Ursula von der Leyen, a menționat cu toate acestea că nu a primit în acest stadiu niciun „detaliu” cu privire la ajutorul pe care cele două țări doresc să îl primească de la alianța militară.

Citeşte şi Un fost ministru de Finanţe vrea să salveze UE: Mişcarea pentru Reformarea Europei, lansată la Berlin

În vizită la Ankara, cancelarul german Angela Merkel a explicat luni că dorește să profite de reuniunea ministerială „pentru a discuta posibilitățile și măsura în care NATO poate ajuta în materie de monitorizare pe mare pentru a sprijini activitatea Frontex și a gărzilor de frontieră turcești”.

Până în prezent, NATO a refuzat să aibă vreun rol în criza refugiaților, care afectează Europa, susținând că nu are rolul de monitorizare a frontierelor sau de combatere a activității rețelelor de călăuze, care sunt de domeniul civil și al poliției, nu militar.