Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Patimilor și ce trebuie să faci în această perioadă

Creștinii marchează în această perioadă Săptămâna Patimilor, care presupune zile de smerenie și de curățare sprirituală, înainte de sărbătoarea Învierii Nașterii Domnului.

28 apr. 2024, 17:12
Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Patimilor și ce trebuie să faci în această perioadă

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare aduce aminte de patimile prin care a trecut Iisus Hristos și are scopul de a-i ajuta pe credincioși să se pregătească corect din punct de vedere spiritual pentru sărbătoarea Paștelui. Zilele au o anumită semnificație , făcând trimitere la ultimele zile de viață ale Mântuitorului.

În această perioadă, preoții recomandă post, rugăciune, spovedanie și împărtășanie, acolo unde este cazul. În plus, în fiecare zi a acestei săptămâni, până joi, la biserici se țin denii, vineri având loc Prohodul Domnului.

Citește și: Rețetă de Paște: De ce are pasca forma rotundă

Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor

Lunea Mare este prima zi a Patimilor lui Iisus. În biserici, preoții aaduc în față icoana tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. În timpul Liturghiei este citită istoria vieții acestuia.

Marțea Mare semnifică ziua în care Iisus le-a povestit celor 12 ucenici parabolele fecioarelor și ale talanților. Preoții citesc în timpul slujbei Pilda celor 10 fecioare.

Miercurea Mare, a treia zi din Săptămâna Patimilor marchează momentul în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi, în semn de căință. Tot în această zi, Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți.

Joia Mare are o importanță majoră în această săptămână, amintindu-se de Cina cea de Taină. Iisus, alături de ucenici au luat masa pentru a sărbători Paștele evreiesc. Cu această ocazie, el le spală picioarele celor 12 dicipoli și le spune că unul dintreei l-a vândut. La Cina cea de Taină, Iisus instituie Sfânta Taină a Împărtășaniei, fapt din care se spune că pâinea este parte din trupul Lui și vinul este sângele Lui.

Vinerea Mare este zi de post negru, fiind considerată o zi care marchează momentul suferințelor prin care Mântuitorul a trecut în drum spre muntele Golgota, unde a fost răstignit.

Sâmbăta Mare este ziua în care trupul Mântuitorului este îngropat, iar Iisus face un pas în Iad și le oferă morților posibilitatea de a învia în Viața de Apoi. Acestea sunt ultimele clipe înainte de Înviere, sărbătorită de creștini în noaptea de sâmbătă.

Citește și: Temperaturi peste cele normale în România, dar în special în sud şi sud-est, până aproape de jumătatea lunii mai. Prognoza meteo pentru minivacanţa de 1 mai şi de Paşte