NAUFRAGIILE din Mediterana: Premierul Australiei propune ca refugiaţii să fie descurajaţi să mai vină pe mare

În timp ce Uniunea Europeană se mobilizează pentru punerea la punct a unui plan de combatere a produceri naufragiilor în Marea Mediterană a vaselor de imigranţi refugiaţi din ţările lor afectate de sărăcie şi conflicte, premierul australian a propus soluţia cea mai eficientă pe care o aplică ţara sa în aceste cazuri.

21 apr. 2015, 08:44
NAUFRAGIILE din Mediterana: Premierul Australiei propune ca refugiaţii să fie descurajaţi să mai vină pe mare

Premierul australian Tony Abbott a sfătuit marți UE să urmeze exemplul țării sale și să trimită înapoi toți imigranții sosiți pe mare pentru a evita drame precum naufragiul de duminică, din Mediterana.

Miniştrii de Externe şi Interne UE şi-au dat acordul politic luni asupra unui plan de acţiune în zece puncte în lupta împotriva imigraţiei ilegale din regiunea Mediteranei,

Mogherini a anunţat că miniştrii s-au pus de acord asupra a trei zone principale de acţiune, şi anume lupta împotriva reţelelor de trafic de persoane – prin care oamenii sunt îmbarcaţi în traversări periculoase, consolidarea efortului de salvare de vieţi pe mare şi asumarea responsabilităţii de a găzdui refugiaţi.

Planul în zece puncte, pregătit de către Comisia Europeană (CE) include consolidarea operaţiunilor UE de patrulare la Mediterana, care au fost criticate anterior că au o eficienţă redusă.

Citeşte şi Summit extraordinar al UE, joi, pe tema imigraţiei

Comisarul european care răspunde de acest dosar, Dimitris Avramopoulos, a prezentat luni un plan de acțiune în zece puncte care le va servi drept ‘bază de lucru’ liderilor UE care se reunesc joi pentru un summit extraordinar. Planul de acțiune prevede dublarea mijloacelor misiunii de supraveghere maritimă Triton, care va putea patrula într-o zonă mai mare și va putea participa la acțiunile de salvare. O măsură mai curajoasă, de capturare și distrugere a navelor utilizate de traficanți, este de asemenea luată în calcul.

Însă din punctul de vedere al lui Tony Abbott numai respingerea sistematică a acestor ambarcațiuni încărcate cu imigranți este eficientă.

‘Sute, poate mii de persoane s-au înecat încercând să ajungă în Europa din Africa. Singurul mijloc de a împiedica aceste tragedii este de a pune capăt sosirii acestor nave’, le-a spus el jurnaliștilor. ‘Este urgent ca europenii să adopte o politică foarte fermă care să pună capăt traficului de ființe umane în Mediterana’, a adăugat el.