Negrescu: A fost lansată linia telefonică Telverde-Solvit pentru soluţionarea problemelor legate de drepturile europene

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunțat miercuri că a fost lansat un serviciu telefonic gratuit Telverde-Solvit având scopul de a soluționa cu celeritate problemele generate de aplicarea necorespunzătoare a legislației europene privind piața internă.

16 aug. 2017, 13:48
Negrescu: A fost lansată linia telefonică Telverde-Solvit pentru soluţionarea problemelor legate de drepturile europene

„Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunțat, în cadrul Comitetului de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, lansarea, începând cu 16 august 2017, a serviciului telefonic gratuit Telverde-Solvit, un instrument menit să soluționeze, pe cale informală și cu celeritate, problemele generate de aplicarea necorespunzătoare a legislației europene privind piața internă”, se arată într-un comunicat al MinisteruluiAfacerilor Externe.

Potrivit MAE, numărul 0800 672 507 poate fi apelat, gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 — 16,00.

Negrescu a declarat că democratizarea accesului la informațiile de interes public, pe teme europene, reprezintă o componentă prioritară a mandatului său.

„Prin lansarea acestei linii telefonice gratuite ne dorim să arătăm că cetățenii români sunt protejați și că reacționăm atunci când există orice semnal că ei sunt tratați incorect. Telverde-Solvit vine în întâmpinarea persoanelor fizice și juridice ale căror drepturi dobândite prin calitatea de cetățean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt stat membru”, a spus acesta.

Solvit îndeplinește rolul de intermediar și se ocupă de problemele transfrontaliere între o întreprindere sau un cetățean, pe de o parte, și o autoritate publică, pe de alta, acolo unde există posibilitatea ca legislația comunitară să fi fost aplicată în mod necorespunzător. Termenul de soluționare a cererilor în cadrul Solvit este de zece săptămâni, iar serviciul este gratuit.

„Solvit le reamintește autorităților în cauză care sunt drepturile încălcate și colaborează cu acestea pentru a rezolva problema. În sfera de competențe Solvit intră recunoașterea calificărilor profesionale și a diplomelor în alte state membre, calcularea pensiilor și a indemnizațiilor de șomaj, înmatricularea autovehiculelor și permisele de conducere, obținerea permiselor de ședere, accesul la educație sau circulația capitalurilor și rambursările de TVA”, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Solvit reprezintă un mecanism creat și coordonat de Comisia Europeană în domeniul pieței interne, care funcționează pe baza cooperării dintre cele 31 de centre constituite în cadrul administrațiilor publice ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale celorlalte trei state aparținând Spațiului Economic European (Norvegia, Islanda și Liechtenstein). Aceste centre formează rețeaua Solvit și sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflată sub coordonarea și supravegherea Comisiei Europene.