Nicuşor Dan: Realmente ne e teamă că reprezentanţii USR nu vor putea să candideze în anumite judeţe

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre o "încercare deliberată a PSD de a bloca accesul USR în alegerile parlamentare din decembrie", menționând că, în contextul unei legislații contradictorii, se teme că este posibil ca o parte dintre reprezentanții formațiunii să nu poată candida.

27 oct. 2016, 13:43
Nicuşor Dan: Realmente ne e teamă că reprezentanţii USR nu vor putea să candideze în anumite judeţe

„După cum știți, legislația din România este adesea contradictorie. Avem experiența de la alegerile locale din București: dacă vă aduceți aminte, am avut 14 tipuri de alegeri, am folosit aceleași liste de semnături, iar 13 tipuri de liste ne-au fost validate, iar candidatul nostru de la Primăria sectorului 5 nu a fost validat. Toate acestea au trecut prin instanțe și 13 judecători s-au pronunțat într-un fel și un judecător s-a pronunțat în alt fel. Dacă vor fi sute de dosare, e posibil — neexistând o legislație foarte coerentă și o practică unitară — ca în anumite județe colegi de-ai noștri să nu poată candida pe diferite interpretări ale legii. (…) Realmente, având experiența pe care am evocat-o cu ceea ce ni s-a întâmplat la alegerile locale din București, realmente ne e teamă că în anumite județe candidații noștri nu vor putea să candideze”, a spus el.

Tribunalul Bucureşti: Sigla USR nu poate fi folosită la alegerile parlamentare

Tribunalul București a menținut, miercuri, decizia Biroului Electoral Central (BEC) prin care a fost respinsă folosirea siglei USR (reprezentată de un triunghi) la alegerile parlamentare. Detalii, aici. 

Nicușor Dan a precizat că, după strângerea a 7.500 de semnături de la românii din diaspora, au existat nu mai puțin de trei contestații din partea PSD vizând invalidarea acestor semnături. El a adăugat că au mai existat trei contestații din partea PSD cu privire la cele 350.000 de semnături strânse de la românii din țară, la protocolul de fuziune între USR și USB, precum și la semnul electoral depus la Biroul Electoral Central.

„Avem informații de la colegii noștri din țară că pe listele de candidaturi pe care le depunem azi în toate cele 42 de județe vom avea în fiecare județ mai multe contestații din nou din partea PSD. Deci, vor fi de ordinul 100-200 de contestații împotriva candidaților USR la alegerile parlamentare. Toate aceste fapte denotă, așa cum am spus la început, o tentativă deliberată a PSD de a bloca un partid — USR — pentru participarea la alegeri”, a precizat liderul USR.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. USR a anunţat membrii Guvernului care vor candida la alegerile pentru senatori şi deputaţi

El a subliniat că, în cursul după amiezii, formațiunea va depune liste de semnături în toate județele din țară. În contextul în care BEC a respins sigla USR, el a declarat că Uniunea ar avea dreptul inclusiv să schimbe aceste însemn, deoarece, conform calendarului electoral, aprobat prin HG, partidele au voie să ceară BEC folosirea unui semn electoral până pe 1 noiembrie. Nicușor Dan a menționat că în cazul în care Tribunalul va respinge contestația USR, formațiunea va folosi semnul său permanent.

„Asta este una dintre ambiguitățile legii. Pe de o parte, anexa la Legea 208 a alegerilor parlamentare spune că pe listele de semnături trebuie să ai un semn electoral, iar listele acestea trebuie terminate până pe 27 octombrie. Pe de altă parte, legea și calendarul electoral îți dau voie să propui un semn electoral abia pe 1 noiembrie”, a mai precizat el.

Nicușor Dan a adăugat că, în cursul zilei, Tribunalul București se va pronunța în ce privește contestarea de către PSD a listelor de semnături, iar BEC va lua o decizie față de adresa prin care USB își exprimă acceptul expres pentru ca USR să îi folosească sigla.

„În fiecare dintre județe, la birourile electorale județene, noi depunem lista de candidați, iar lista de candidați are nevoie de suportul acestei adeverințe pe care BEC ne-a dat-o, cum că am strâns 350.000 de semnături. Într-un litigiu care s-a judecat ieri și în care Tribunalul București urmează să se pronunțe azi, aceste 350.000 de semnături au fost contestate de o persoană fizică din județul Hunedoara, reprezentată de avocatul PSD”, a mai afirmat el, conform Agerpres.