Noi instantanee cu planeta pitică Ceres realizate de sonda Dawn a NASA

Sonda Dawn a NASA a realizat noi instantanee uluitoare cu planeta pitică Ceres din centura de asteroizi, între care și una cu așa-numitele "pete strălucitoare" din Craterul Occator, în timp ce se deplasa spre o orbită superioară, relatează Space.com.

21 nov. 2016, 15:39
Noi instantanee cu planeta pitică Ceres realizate de sonda Dawn a NASA

În una dintre aceste imagini, uriașul Crater Occator de pe Ceres își arată regiunea centrală strălucitoare. Craterul are o circumferință de 92 km și o adâncime de circa 4.000 de metri, ceea ce îl face de 77 de ori mai mare decât Craterul Barringer din Arizona. Sonda Dawn a realizat fotografia când se afla la circa 1.480 km deasupra suprafeței, la jumătatea lui octombrie.

Oamenii de știință cred că petele strălucitoare ar putea proveni de la materia sărată care a ajuns la suprafață în timpul activității geologice, după care lichidul s-a evaporat și a lăsat în urmă doar sarea. O altă explicație ar fi că fenomenul a fost provocat de impactul cu un asteroid.

De asemenea, oamenii de știință au făcut publică o imagine care încearcă să dea o idee despre cum ar arăta Ceres dacă oamenii ar putea să o vadă cu propriii ochi din apropiere.

Noua orbită a sondei Dawn va fi la circa 4.500 de mile (7.242 km) de Ceres. NASA trimite sonda la o altitudine mai înaltă de unde poate face măsurători adiționale. De exemplu, sonda își va folosi spectrometrul pentru raze gama și neutroni pentru a analiza razele cosmice din spațiul din jurul asteroidului, date pe care le va compara cu cele obținute de la o distanță mai mică, în scopul de a afla mai multe despre compoziția asteroidului.

Deși prima misiune a sondei Dawn a fost încheiată în luna iulie, NASA a prelungit-o întrucât sonda încă mai funcționa. Dawn a fost lansată în 2007 și prima dată s-a îndreptat spre Vesta, intrând pe orbită în iulie 2011. În septembrie 2012, sonda a părăsit orbita Vesta pentru a ajunge la Ceres, unde s-a plasat pe orbită în martie 2015, conform Space.com.

Citeşte şi O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord se îndreaptă spre ISS VIDEO