Noi proteste ale angajaţilor din administraţia publică, în faţa Parlamentului

Peste 500 de angajaţi din administraţia publică locală protestează pentru a doua zi consecutiv, miercuri, în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării şi cerând o grilă de salarizare. Ei spun că angajaţii din administraţia publică locală sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază putând fi stabilit prin hotărâri ale administraţiilor locale, fapt care încalcă Constituţia.

31 mai 2017, 09:28
Noi proteste ale angajaţilor din administraţia publică, în faţa Parlamentului

La protest participă angajaţi din primării şi consilii locale din mai multe judeţe, dar şi poliţişti locali şi salariaţi ai direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului atât din Bucureşti, cât şi din Iaşi, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud sau Iaşi.

Manifestanţii fluieră şi suflă în vuvuzele, având pancarte şi steaguri cu numele sindicatelor din care fac parte.

„Se doreşte privatizarea administraţiei publice locale. Din păcate, grila nu apare pe nicăieri pentru administraţia publică locală şi tocmai de aceea ne aflăm aici şi vom continua protestele şi după 6 iunie. În cazul în care revendicările noastre nu se vor rezolva, vom declanşa grevă spontană în toată ramura de administraţie publică locală”, a spus Nicu Naie, lider al Sindicatului Poliţiştilor Locali Sector 2, potrivit news.ro.

Protestul, care a început la ora 11.00, este autorizat să se desfăşoare până la ora 13.00.

Peste 1.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene, membri ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), SED LEX – locale, PRO LEX, Forţa Legii, atât din Bucureşti, cât şi din ţară, au protestat şi marţi în faţa Parlamentului, ei reclamând că angajaţii din administraţia publică locală sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază putând fi stabilit prin hotărâri ale administraţiilor locale, fapt care ar încalca Constituţia.

Proteste faţă de legea salarizării: Grefierii, angajaţii din administraţia publică şi din agenţiile de mediu au ieşit în stradă

Manifestanţii cer Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, cameră decizională, să adopte şi să susţină amendamentele propuse de organizaţiile sindicale, care au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.

„Noi, cei din familia ocupaţională a administraţiei, mai exact administraţia publică locală, sunt singurii angajaţi bugetari care nu au grilă de salarizare. Practic n-am auzit nicăieri în lume ca un salariat de la buget să nu aibă grilă de salarizare. Toate celelalte familii ocupaţionale au grilă de salarizare. Lipsa grilei de salarizare încalcă Constituţia României, încalcă directive europene, încalcă chiar principiile legii şi nu asigură o predictibilitate a drepturilor salariale. Decizia va fi în totalitate a factorului politic. Anumiţi primari spuneau că au bani şi vor să dea mai mulţi bani. Noi am făcut un amendament prin care am prevăzut ca aceste salarii să fie reglementate în Consiliul Local, aşa cum vor ei, dar minimul să fie cel din grilă, cs să asiguri oamenilor predictibilitate. Văzând determinarea politicienilor, sunt convins că proiectul va trece aşa cum vor parlamentarii PSD. Şansa noastră se bazează pe Avocatul Poporului, pe demersurile preşedintelui României şi pe parlamentarii din opoziţie care vor să ne susţină prin demersuri făcute la CCR”, a declarat pentru News.ro Vasile Lincu, preşedintele Pro Lex.

Deputaţii din Comisia de muncă au adoptat un amendament la proiectul Legii salarizării, care prevede că salariile lunare ale funcţionarilor publici din consiliile judeţene, locale şi din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale, judeţene sau ale CGMB, „în urma consultării sindicatelor reprezentative sau a reprezentanţilor salariaţilor”.

„Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al Consiliilor Judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile lunare se stabilesc prin hotărâre a CL, a CJ sau a CGMB, în urma consultării sindicatelor reprezentative sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz”, prevede amendamentul adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.