NOUL COD PENAL: Ce păţeşti dacă foloseşti maşina de serviciu în scopuri personale

Noul Cod penal, care se aplica de aproape doua saptamani, a introdus si a clarificat anumite infractiuni economice, care vizeaza faptele comise de reprezentantii unor firme sau cele savarsite impotriva unor societati. In acest mod, noua legislatie reglementeaza cateva situatii des intalnite in practica si pentru care nu existau niciun fel de prevederi. Printre altele, Codul penal aplicabil de la 1 februarie ii pedepseste cu inchisoare sau amenda pe cei care folosesc un bun incredintat in alte scopuri decat cel pentru care l-au primit.
Romania TV
13 feb. 2014, 09:57
NOUL COD PENAL: Ce păţeşti dacă foloseşti maşina de serviciu în scopuri personale

NOUL COD PENAL: De la 1 februarie, au intrat in vigoare un nou Cod Penal, potrivit Legii nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, si un nou Cod de procedura penala, conform Legii nr. 255/2013 de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala.

Prin noile reglementari in materia penala au fost introduse sau completate o serie de infractiuni care se refera si la actiunile penale in care pot fi implicate societatile comerciale. 

CITEŞTE ŞI SCHIMBĂRI MAJORE pentru ŞOFERI în noul COD PENAL

NOUL COD PENAL: Un bun poate fi folosit doar in scopul pentru care a fost incredintat 

Profesorul universitar doctor Mihai Adrian Hotca, avocat in Baroul Bucuresti, a spus ca, potrivit noului Cod penal (NCP), in cazul abuzului de incredere, a fost introdusa o noua modalitate de comitere a faptei, care se refera la folosirea fara drept a unui bun incredintat cu un anumit scop, de catre cel care l-a primit.

Mai exact, conform art 238 din NCP, insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

In noul continut vor putea fi incadrate ambele tipuri de situatii, atat faptele celor ce se afla in situatia in care nu aveau dreptul de a folosi bunul, cat si ale celor care se gasesc in situatia in care au dreptul de a folosi bunul primit, dar il utilizeaza in alt scop decat cel in care le-a fost incredintat„, a detaliat Hotca. 

De exemplu, societatile comerciale pot folosi noua prevedere penala in cazul in care ii dau unui angajat sa utilizeze masina in interes de serviciu, insaacesta o foloseste si in scop personal.

Deturnarea licitatiilor publice se pedepseste cu maximum 5 ani de inchisoare

Mihai Hotca a mentionat ca, potrivit NCP, si deturnarea licitatiilor publice este incriminata.

Concret, potrivit art. 246 din NCP, indepartarea, prin constrangere sau corupere, a unui participant de la o licitatie publica ori intelegerea intre participanti pentru a denatura pretul de adjudecare se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. In plus, in acest caz este pedepsita si tentativa de infractiune, potrivit noilor reglementari penale.

Avocatul din Baroul Bucuresti a mai spus ca, prin NCP, si continutul infractiunii de inselaciune este diferit fata de vechile prevederi, in cateva aspecte.

In noua formulare a textului incriminator nu se mai regasesc variantele infractionale prevazute in art. 215 alin. (3), (4) si (5). Este vorba despre , si „, a explicat Mihai Hotca.

NOUL COD PENAL: Pentru fraudarea creditorilor se pot face 3 ani de inchisoare

Mihai Hotca a precizat ca fata de vechiul Cod, prin NCP, se incrimineaza fraudarea creditorilor, daca fapta se face prin abuz de incredere.

Astfel, potrivit articolului 239 din NCP, datornicul este pedepsit, daca instraineaza, ascunde, deterioreaza sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori invoca acte sau datorii fictive, cu scopul de a delapida creditori. In aceasta situatie, sanctiunea poate fi inchisoarea, intre 6 luni si 3 ani, sau amenda.

De asemenea, cu aceeasi pedeapsa este sanctionata si persoana care cumpara un bun sau un serviciu, desi stie ca nu va putea plati, iar in acest mod produce o paguba creditorului, care poate fi un magazin sau un restaurant. In plus, in acest caz este pedepsita si tentativa, se arata in noile reglementari penale.

NOUL COD PENAL: Persoanele vulnerabile sunt protejate in fata creditorilor

Legiuitorul a introdus noi prevederi si in cazul in care creditorul este cel care comite o fapta penala. Mihai Hotca a explicat ca exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile este o infractiune fara corespondent in vechiul Codul penal.

Astfel, conform art. 247 din NCP, creditorul care, atunci cand imprumuta bani sau bunuri, profita de starea de vadita vulnerabilitate a debitorului, este pedepsit cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

Starea de vadita vulnerabilitate poate fi cauzata, conform noilor reglementari penale, de varsta, starea de sanatate, de o infirmitate ori de relatia de dependenta in care debitorul se afla fata de creditor.

In plus, creditorul este pedepsit doar daca o face pe acea persoana vulnerabila sa constituie sau sa transmita, pentru creditor sau pentru altcineva, un drept real ori de creanta de valoare vadit disproportionata fata de prestatie.

Mai mult, punerea unei persoane in stare de vadita vulnerabilitate se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, daca stare este provocata printr-o intoxicatie cu alcool sau cu substante psihoactive in scopul de a determina o persoana sa consimta la constituirea sau transmiterea unui drept real ori de creanta sau sa renunte la un drept, daca s-a produs o paguba.

In plus, in acest caz este pedepsita si tentativa de infractiune, dar NCP nu precizeaza exact cu cat.

NOUL COD PENAL: Tulburarea de posesie a fost simplificata

Profesorul Hotca a spus ca tulburarea de posesie este descrisa intr-o formulare simplificata fata de cea cuprinsa in vechiul Cod penal.

Astfel, potrivit art. 256 din NCP, ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda.

Totodata, legiuitorul a renuntat la incriminarea tulburarii de posesie, atunci cand aceasta nu s-a comis prin violente sau amenintari sau prin stramutarea ori desfiintarea semnelor de hotar„, a subliniat avocatul.

In acest mod, de exemplu, cei care muta cu cativa metri in plus gardul care imprejmuieste un depozit pot fi sanctionati, doar daca fac aceasta fapta printr-o amenintare sau desfiinteaza marcajele care arata limitele terenului.

NOUL COD PENAL: A fost introdusa inselaciunea in cazul asigurarilor

Avocatul din Baroul Bucuresti a precizat ca a fost introdusa o noua infractiune in NCP, respectiv inselaciunea privind asigurarile.

Astfel, potrivit art. 245 din NCP, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani distrugerea, degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare, ascunderea sau instrainarea unui bun asigurat chiar in aceste scopuri. In plus, pentru a fi pedepsita aceasta infractiune, scopul celui care savarseste fapta trebuie sa fie acela de a obtine, pentru sine sau pentru altul, suma asigurata.

De asemenea, persoanele care simuleaza o inselaciunea privind asigurarile, adica isi cauzeaza sau agraveaza leziuni sau vatamari corporale produse de un risc asigurat, pot primi o amenda sau sa fie pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Totusi, daca asiguratorul si asiguratul care a comis fapta se impaca, atunci este inlaturata raspunderea penala. Si in acest caz este pedepsita si tentativa de infractiune, potrivit noilor reglementari in domeniul penal.

NOUL COD PENAL: Lichidatorul firmei primeste o pedeapsa mai mica, daca nu are grija de bunuri

In noul Cod penal au fost introduse reglementarile din Legea Insolventei (nr. 85/2006), dar simplificate, iar unele pedepse au fost reduse. Astfel, articolele 240 si 241 din NCP pastreaza aproximativ aceleasi reglementari din Legea Insolventei.

Conform art. 240 din NCP, se pedepseste neintroducerea sau introducerea tardiva, de catre datornicul persoana fizica ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolventei.

Pedeapsa se aplica in cazul in care neintroducerea sau introducerea tardiva se face la mai mult de 6 luni fata de termenul prevazut de lege de la aparitia starii de insolventa. Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

In plus, potrivit art. 241 NCP sunt pedepsite persoanele care savarsesc urmatoarele fapte, in frauda creditorilor:

  • falsifica, sustrag sau distrug evidentele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;
  • infatiseaza datorii inexistente sau prezinta in registrele debitorului, in alt act sau in situatia financiara sume nedatorate;
  • instraineaza, in caz de insolventa a debitorului, o parte din active.

In cazul acestor infractiuni, pedeapsa cu inchisoarea variaza de la 6 luni la 5 ani, prevederea fiind preluata din Legea Insolventei. In plus, prin noile reglementari penale, in acest caz este pedepsita si tentativa de infractiune, dar nu se precizeaza cu cat.

Art. 242 din NCP introduce o noutate. Conform acestui articol, se pedepseste pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri. In acest caz, pedepsa o constituie inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Daca paguba a fost pricinuita de administratorul judiciar, de lichidatorul averii debitorului sau de un reprezentant sau prepus al acestora, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani. Aceasta reglementare exista in Legea insolventei, dar pedeapsa era mult mai mare, respectiv intre 3 si 12 ani. 

 Mai mult, potrivit noilor reglementari in materia penala, in cazul in care faptele mentionate la art 242 sunt savarsite cu scopul de a dobandi un folos patrimonial se pedepsesc cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Aceasta reglementare nu exista in Legea Insolventei.
Citeste mai multdespre NOUL COD PENAL: http://www.avocatnet.ro

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Monumentul arhitectural al Bucureștiului: Palatul CEC, clădirea care a supraviețuit cutremurului din 1977 și bombardamentelor Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'