Mihai Răzvan Ungureanu, votat de Parlament ŞEF la SIE

Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe a fost aprobată de către Parlament, cu 278 de voturi "pentru" şi doar 6 "împotrivă". Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat chiar dacă MRU nu a primit avizul din partea Comisiei SIE, în condiţiile în care parlamentari PSD au boicotat şedinţa.În timp ce formaţiunile PSD şi ALDE s-au anunţat împotriva votului, Gabriel Oprea a declarat că UNPR susţine propunerea lui Klaus Iohannis privindu-l pe MIhai Răzvan Ungureanu.

RomaniaTV.net
30 iun. 2015, 13:35
Mihai Răzvan Ungureanu, votat de Parlament ŞEF la SIE

Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit, marți, director al SIE de plenul Parlamentului cu 278 de voturi ”pentru” și șase ”împotrivă”, din total de 284 de voturi valabil exprimate.

Potrivit președintelui de ședință, Valeriu Zgonea, au fost prezenți 85 de senatori și 205 de deputați.

Inițial, el anunțase că au fost prezenți 86 de senatori. Ulterior, Zgonea a precizat, în urma unei discuții în plen cu liderii grupurilor parlamentare, că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a fost prezent în momentul efectuării apelului. Mai exact, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis un SMS în care îl anunţa că a părăsit sala imediat după discurs şi înainte de începerea procesului de vot.

Citeşte şi Mihai Răzvan Ungureanu, noul şef la SIE: Este nevoie de un nou cadru legislativ în securitatea naţională

În sală au fost prezenţi şi 4 parlamentari de la PSD, în ciuda faptului că social-democraţii au anunţat că nu vor participa la plen: Mario Ernest Caloianu, Vasile Popeanga, Nicolae Florian, Cristian Sefer.

Votul a fost secret cu buletine de vot. Cvorumul necesar de prezență era de 278 de parlamentari.

„Presedintele Iohannis nu s-a mai consultat cu partidele parlamentare. Seful unui serviciu de informatii trebuie sa fie o persoana echilibrata. Or, l-ati vazut cu totii cat de patimas a fost in campania electorala. Ne arata cat de neadecvata e propunerea pentru sefia unui serviciu de informatii, unde trebuie sa fie o persoana mai discreta. L-am urmarit pe dl Ungureanu mai cu seama pe parcurusul campaniei prezidentiale. Un singur lucru, m-a frapat cat de patimas poate sa fie. ALDE voteaza impotriva nominalizarii dlui MR Ungureanu la sefia SIE”, a spus Tăriceanu.

Potrivit listelor de prezență, de la PNL nu și-au înregistrat prezența Crin Antonescu, Ben-Oni Ardelean (învoit), Lucian Iliescu, Steliana Miron, Varujan Vosganian, Adrian Oros, Valentin Rusu, Marin Almăjanu, Elena Uioreanu, Mircea Lubanovici și Daniel Zamfir.

Gabriel Oprea a anunţat înaintea şedinţei de plen că UNPR va vota propunerea făcută de Klaus Iohannis la şefia SIE.  

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de președintele Klaus Iohannis pentru ocuparea funcției de director al Serviciului de Informații Externe, s-a prezentat marți la Comisia parlamentară de control a activității SIE pentru a fi audiat. Parlamentarii PSD nu s-au prezentat la şedinţă, astfel că nu s-a întrunit cvorum, iar audierea lui Ungureanu nu a mai fost posibilă.

Senatorul PNL Mihăiţă Calimente, preşedintele Comisiei de control SIE, a anunţat că nu s-a întrunit cvorumul şi s-a formulat câte o adresă către Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar la ora 17.00, în plen, se va hotărî dacă Mihai Răzvan Ungureanu va conduce sau nu Serviciul de Informaţii Externe.

Mihăiţă Calimente a subliniat că avizul comisiei este doar consultativ, decizia aparţinând plenului reunit. „Eu cred că la plen lucrurile vor evolua în mod normal şi astăzi domnul Mihai Răzvan Ungureanu va primi votul de care are nevoie ca să fie numit director la SIE”, a mai spus Calimente.

Preşedintele comisiei s-a declarat încrezător în „abilitatea” liberalilor de a asigura cvorumul la plenul reunit.

„În mod sigur, avem nevoie de 278 de parlamentari prezenți, așa cum s-a întâmplat și la strategia de apărare și securitate, când am avut 282, eu cred că vom întruni și astăzi numărul de voturi necesare”, a spus liberalul Mihăiţă Calimente.