O femeie simţea ceva BIZAR în picioarele sale, iar doctorii au rămas ŞOCAŢI când au văzut ce „trăia” în coloana ei vertebrală

O femeie de 35 de ani a ajuns la un spital din Franţa şi a spus doctorilor că simţea ca şi cum şocuri electrice treceau prin picioarele sale. Mai mult decât atât, se simţea slăbită şi a căzut de câteva ori. Simptomele neobişnuite aveau o cauză surprinzătoare: larve de viermi paraziţi care „şi-au făcut casă" în coloana vertebrală, conform unui articol publicat pe 11 iulie în The New England Journal of Medicine.

14 iul. 2018, 13:52
O femeie simţea ceva BIZAR în picioarele sale, iar doctorii au rămas ŞOCAŢI când au văzut ce „trăia” în coloana ei vertebrală

Femeia nu a părăsit recent Franţa, dar călărea şi era în contact cu vite. În afară de simptomele deja menţionate, femeia a precizat că, în ultimele trei luni, avea dificultăţi de a călări, scrie Live Science.

O analiză RMN a scos la iveală leziuni ale coloanei la T9 (a noua vertebră toracică), aflată undeva la mijloc, conform doctorilor de la Centre Hospitalier Universitaire de Dijon care au tratat-o.

Femeia a avut nevoie de operaţie pentru a înlătura leziunea, iar testele au scos la iveală că a fost cauzată de o infecţie cu Echinococcus granulosus, un mic vierme care se găseşte în câini şi în alte animale de fermă, precum oile, vitele, caprele şi porcii.

Viermele cauzează o boală numită echinococoză chistică, unde larvele formează un chist care creşte în organism. De obicei, acestea apar la ficat sau la plămâni, dar pot apărea şi în alte părţi ale corpului, inclusiv în oase şi sistemul nervos central. Totuşi, infecţiile oaselor, inclusiv coloana vertebrală, sunt rare, fiind doar 0,5 – 4% dintre cazuri.

Ciclul vieţii viermelui este oarecum complex. Forma adultă a viermelui trăieşte în intestinele câinilor şi poate creşte până la 6 milimetri. Ouăle ajung în excrementele de câine, iar alte animale de fermă ajung să fie infectate când ingerează mâncare sau apă contaminată cu aceste ouă. Odată ajunse în organism, ouăle devin larve, dar nu pot creşte în forma adultă decât dacă ajung din nou în câine, ceea ce se întâmplă dacă aceştia consumă carnea animalelor.

La fel, oamenii pot deveni infectaţi dacă consumă produse contaminate cu ouăle din excrementele câinilor. Oamenii sunt însă consideraţi gazde accidentale, pentru că nu sunt implicaţi în transmiterea bolii înapoi la câini (în cazuri rare, un câine ajunge să consume carne de om), iar viermii nu pot ajunge adulţi în oameni.

În afară de operaţie, femeia a fost tratată cu medicamente împotriva paraziţilor. După nouă luni, nu mai avea simptome ale infecţiei sau semne că infecţia ar reveni.

Sursa: descopera.ro