Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Macheta unei clădiri de 28 de etaje a fost supusă unor cutremure simulate, a căror accelerație a fost de opt ori mai mare decât cel din Vrancea, în 1977. Exercițiul vine în sprijinul unei echipe de 13 studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru participarea, în 5-8 aprilie, la o competiție internațională în Statele Unite. Construrea machetei este rodul a nu mai puțin de șase luni de muncă. În ultimii doi ani, echipa clujeană a adus premiul acasă și intenționează să obțină locul I și în acest an.
Iulian Tudor
11 feb. 2016, 14:57
Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Scopul concursului Seismic Design Competition 2016 este de a concepe o structură rezistentă la seism transpusă printr-o machetă din lemn de balsa care să reziste la trei cutremure generate de o masă seismică, scrie voceatransilvaniei.ro. Reprezentanții Universității Tehnice, care reprezintă România la competiția internațională din San Francisco, promovează interesul pentru ingineria seismică în scopul evoluției acesteia, iar proiectul urmărește protejarea societății împotriva dezastrelor naturale.

„Structura a rezistat la cutremurele care sunt în competiție. Ulterior, au fost niște cutremure generate artificial pe masa vibrantă, din afara competiției, doar pentru spectacol ca să vedem cum se rupe structura și să vedem care sunt elementele care cedează în caz de cutremur artificial. Sunt cutremure mai puternice decât cele existente până la ora actuală. Cutremurul generat artificial este de 9,18 pe scara Richter, fiind un cutremur artificial, care nu s-a întâmplat niciunde în lume”, a declarat asist. dr. ing Bianca Pârv.

Citeştze şi Clădirile din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR. Lista actualizată

Structura are o greutate de 800 de grame, fiind rodul a 500 de ore de muncă. În cadrul proiectării, trebuie să fie luate în considerare cerințe precum rezistența structurală, fără colaps, eficiența economică, iar accelerația și deplasarea trebuie ținute sub control pentru a avea un comportament cât mai puțin distructiv la toate nivelurile clădirii.

„Este un sistem structural care poate fi adoptat la clădirile înalte. Însă, lemnul de balsa este exclus, nu poatefi folosit la o clădire de 28-30 de etaje. Ca și material nu, dar ca sistem structural, da! Studenții învață sistemele structurale ale clădirilor înalte, unde au nevoie de elemente, vedem unde se rupe structura, unde am avea nevoie de elemente pentru a îmbunătăți această structură”, a mai precizat Bianca Pârv.

Costurile de participare ajung, în acest an, la 22.330 euro. Echipa dispune de o parte din bani, însă este nevoie de sponsorizare suplimentară pentru completarea sumei.

„Avem nevoie de sponsori, pe lângă Universitatea Tehnică care ne susține financiar pentru această competiție. Costurile sunt foarte ridicate; cei 13 studenți trebuie să se deplaseze, să se cazeze, iar costurile depășesc 20.000 euro. Avem deja o parte din bani, dar mai avem nevoie. Avem sponsori care ne-au susținut și în anii trecuți și care ne-au contactat și în acest an ca să ne susțină, mai ales că au văzut că avem rezultate foarte bune”, a mai precizar cadrul didactic universitar.

Citeşte şi Anunţ alarmant despre marele cutremur. Specialiştii spun în ce an va fi România lovită de un cutremur puternic

Echipa SDC 2016 este formată din studenți ai Universității Tehnice. Nouă dintre aceștia reprezintă Facultatea de Construcții, anul IV, iar trei reprezintă Facultatea de Arhitectură și urbanism, anul III și V.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Planta pe care să o pui în ciorba de văcuță ca să îi dea cea mai bună aromă. Vei impresiona pe toată lumea cu mâncarea ta
Capital.ro
Ungurii sunt la ANI LUMINĂ de România. Planul conceput la BUDAPESTA este total fără precedent
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Inedit! Locul din România în care o casă se vinde cu 250 de euro
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Serviciul militar obligatoriu. Legea va fi adoptată după alegeri
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
ORDINUL a fost dat deja în Europa. Regulile care vor fi OBLIGATORII și în România
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'