O muşcătură de câine, cât preţul unui apartament. Ce daune morale trebuie să primească o femeie

Curtea de Apel Iaşi a dat o sentință definitivă care pune în alertă toți proprietarii de câini agresivi. O ieșeancă are de plătit o avere pentru că patrupedul i-a mușcat vecina de picior, aceasta având nevoie de 72 de zile de îngrijiri medicale. Mai exact, victima ar trebui să primească 30.000 de euro daune morale, plus 5.000 de euro spitalizarea.

10 mai 2016, 08:18
O muşcătură de câine, cât preţul unui apartament. Ce daune morale trebuie să primească o femeie

O doctoriţă din Iaşi a fost condamnată definitiv la un an de închisoare cu amânarea pedepsei şi obligată să plătească 30.000 de euro daune morale după ce câinii săi au muşcat-o pe o educatoare cu care a locuit în aceeaşi curte. Judecătorii au motivat că Tatiana Yassin, proprietara patrupedelor, este direct răspunzătoare de comportamentul agresiv al acestora, dar a reţinut şi că victima a avut jumătate din vină pentru faptul că a fost atacată, scrie 7est.ro.

Curtea de Apel Iaşi arată, în motivarea deciziei de condamnare a doctoriţei, că, din probe, rezultă clar că cei doi ciobăneşti germani au muşcat-o pe Mariana D., în 9 martie 2010, în curtea pe care a împărţit-o cu familia Yassin, victima nefiind atacată de maidanezi pe stradă. „Inculpata Yassin Tatiana este pe deplin respunzătoare de orice comportament agresiv al câinilor familiei, inclusiv cu privire la cel din data de 09.03.2010, fiind la acea dată singura persoană majoră care deţinea paza materială asupra celor două animale de companie„, susţin judecătorii.

În schimb, instanţa a reţinut că de vină pentru producerea incidentului sunt în egală măsură ambele femei.

Deşi, în 2009, fiul cel mare al Marianei D. a fost muşcat de unul dintre ciobăneştii germani, niciuna dintre cele două familii nu au luat măsuri concrete care să prevină astfel de situaţii. „Niciuna dintre părţi nu poate invoca drept justificare pentru neluarea măsurilor concrete care să fi prevenit posibilitatea ca cei doi câini rasa ciobănesc german să repete manifestarea agresivă faţă de persoanele care locuiau în aceeaşi curte, faptul că nu s-au înţeles cu privire la construirea unui gard care să despartă curtea. În această situaţie, ambele familii aveau obligaţia să caute alte soluţii concrete, fiecare dintre părţi trebuind să manifeste interes permanent pentru soluţionarea acestei probleme„, susţin judecătorii în motivare.

Totodată, magistraţii reţin că Judecătoria Iaşi, care a dat o primă sentinţă în acest caz, a stabilit corect acordarea daunelor morale Marianei D. proporţional cu gradul de culpă de 50% reţinut în sarcina sa, dar nu şi acordarea daunelor materiale. Astfel, Curtea de Apel a dispus ca victima să primească doar 800 de lei despăgubiri materiale şi nu 5.000 de lei, cât stabilise iniţial Judecătoria Iaşi.

În 9 martie 2010, în momentul în care a intrat cu unul dintre fii săi în curtea pe care o împărţea cu familia Yassin, cei doi ciobăneşti germani ai doctoriţei au sărit pe femeie. Mariana D. l-a împins pe băiat şi i-a spus să fugă, iar ea a fost muşcată de câini. Femeia s-a târât spre poartă pentru a scăpa de ciobăneştii germani. Întreaga scenă a fost văzută de cei doi băieţi ai victimei. Aceasta a avut nevoie de 72-77 de zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni, potrivit unei raport de expertiză medico-legală.

În 2012, procurorii au trimis-o în judecată pe Tatiana Yassin pentru vătămare corporală din culpă, iar soţul său Jalal, a fost scos de sub urmărire penală pentru că era plecat din ţară la momentul producerii incidentului. În 2014, Judecătoria Iaşi a condamnat-o pe doctoriţa Yassin la un an de închisoare cu amânarea pedepsei. Proprietara câinilor a fost obligată să-i plătească şi victimei 30.000 de euro daune morale şi 5.000 de lei daune materiale, iar spitalelor care au tratat-o pe femeie alte aproape 5.000 de euro.

Decizia a fost contestată atât de Tatiana Yassin, cât şi de fosta ei vecină. Medicul a cerut achitarea sa, susţinând că nu există probe care să arate clar că cei doi câini ar fi atacat-o pe Mariana D., iar pe strada pe care locuiau existau mai mulţi câini maidanezi, unii dintre aceştia recunoscuţi de vecini ca agresivi. Aceasta mai preciza că Mariana D. nu a fost cu adevărat vehementă în a cere securizarea câinilor, ba mai mult s-a opus după incident la construirea unui gard de protecţie şi a apreciat că daunele pe care trebuie să le plătească sunt exagerate. „Atat timp cât ambele familii au îngrijit câinii si au avut autoritate asupra lor (existând la dosar numeroase declaraţii in acest sens), considerăm că atât paza juridică, cât și dreptul de supraveghere asupra celor doi câini aparţin persoanele anterior indicate„, arată medicul, în motivele de apel.

Pe de altă parte, Mariana D. a subliniat, în motivele de apel, că cei doi ciobăneşti germani erau lăsaţi liberi prin curte şi au muşcat mai mulţi vecini şi pe fiul cel mare al acesteia. Victima susţinea că după acele incidente ar fi solicitat ca cei doi câini să fie închişi.

În 9 februarie, Curtea de Apel Iaşi a admis apelul Tatianei Yassin doar pe latură civilă şi a redus daunele materiale. Yassin a cerut Curţii de Apel Iaşi revizuirea deciziei prin care a fost condamnată şi obligată la plata daunelor, iar următorul termen al procesului va fi pe 10 mai.

Urmare a faptului că inculpata nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege cu privire la câinii agresivi, persoana vătămată a fost atacată de cei doi câini ai inculpatei în data de 09.03.3014, în jurul orei 13.00, ulterior fiind transportată la spital și supusă mai multor intervenții chirurgicale; prejudiciul constă în vătămarea sănătății și integrității persoanei vătămate, în urma atacului fiindu-i cauzată o infirmitate și un prejudiciu estetic grav și permanent (…)„, se arată în motivarea Judecătoriei Iaşi.

Citeşte şi Daune uriaşe pentru mâncare stricată din supermarket