O nouă zi de sărbătoare de anul viitor. Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

12 dec. 2017, 16:23
O nouă zi de sărbătoare de anul viitor. Klaus Iohannis a promulgat legea

Proiectul de lege privind instituirea pe 30 mai a Zilei limbii și teatrului idiș a fost adoptat pe 29 noiembrie, cu unanimitate de voturi, de plenul Camerei Deputaților. Proiectul, inițiat de reprezentantul minorității ebraice în Parlament, deputatul Silviu Vexler, a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind decizională în acest sens.

Potrivit inițiatorului, instituirea Zilei limbii și teatrului idiș va avea o contribuție esențială la păstrarea tradiției și a valorilor specifice limbii idiș, la combaterea xenofobiei și antisemitismului, a clișeelor și percepțiilor eronate, la dezvoltarea identității și diversității culturale ale țării noastre, dar și la promovarea aportului cultural al vieții evreiești din România la viața culturală românească și internațională.

Totodată, președintele Iohannis a semnat marți decretul pentru promulgarea Legii privind externarea persoanelor decedate de religie mozaică din unitățile sanitare.

Pe 21 noiembrie, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind externarea din unitățile sanitare a persoanelor de religie mozaică decedate. Acest proiect are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal care să permită externarea persoanelor decedate de religie mozaică într-un interval de 24 de ore de la constatarea decesului, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federației Comunităților Evreiești din România — Cultul Mozaic.

Pe de altă parte, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind ratificarea Convenției pentru reprimarea actelor de intervenție ilicită îndreptate împotriva aviației civile internaționale, adoptată la Beijing, la 10 septembrie 2010, și semnată de România la Montreal, la 5 iulie 2016, precum și a Protocolului suplimentar adoptat la Beijing, la 10 septembrie 2010, și semnat de România la Montreal, la 5 iulie 2016, la Convenția pentru reprimarea capturării ilicite a aeronavelor, încheiată la Haga 16 septembrie 1970.

Președintele a semnat și decretul privind promulgarea Legii pentru aderarea României la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile și la Protocolul la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile privind aspecte specifice ale echipamentelor aeronavelor, adoptate la Cape Town, la 16 noiembrie 2001.