Două furtuni solare se apropie de Pământ

Doua furtuni solare ar urma sa loveasca Pamantul, in urmatoarele 24 de ore, a anuntat Centrul american de supraveghere spatiala, citat de AFP. Specialistii spun ca nu se asteapta la perturbari majore in retelele de electricitate si de comunicatii.  

11 sept. 2014, 15:57
Două furtuni solare se apropie de Pământ

O puternică furtună solară se apropie de Pământ, dar nu va genera probleme deosebite. O furtună solară de o asemenea magnitudine nu a mai fost înregistrată în ultimii ani, conform lui Tom Berger, director al Space Weather Prediction Center din Boulder, Colorado. Această explozie solară abia poate fi încadrată în categoria de ‘explozii extreme’, pe scara oamenilor de ştiinţă, dar cum planeta este ferită de cele mai puternice efecte ale sale, explozia a fost catalogată drept ‘potenţial puternică’ pentru momentul în care va ajunge la Terra sub formă de furtună solară.

Cele mai noi calcule bazate pe datele culese de la sateliţi indică faptul că cea mai mare parte a particulelor puternic energizate aruncate în spaţiu de Soare va trece peste Pământ şi va afecta doar regiunile nordice, conform lui Berger. Astfel, este posibil să apară fluctuaţii în reţelele de energie electrică, dar nu vor exista căderi ale acestor reţele. De asemenea, este posibil să se înregistreze şi mici perturbări ale transmisiilor radio, dar nimic major, ne asigură experţii.

‘S-a produs o explozie gigantică pe Soare, iar pentru că a fost îndreptată în direcţia Pământului, va ajunge şi la noi măcar o parte din norul de plasmă puternic energizată şi magnetizată care va perturba câmpul magnetic terestru, putând provoca scurte fluctuaţii în reţelele de energie electrică’, a susţinut Tom Berger.

Avand in vedere nivelul de intensitate geomagnetic asteptat, aceste furtuni „ar putea cauza unele probleme in comunicatiile radio si semnale GPS, precum si nereguli de tensiune in reteaua de distributie a energiei electrice in latitudinile nordice din Statele Unite”, a declarat Thomas Berger, director al Centrul de previziuni pentru clima spatiala (SWPC).

Dar „efectele lor ar trebui sa fie usor de gestionat, fara a provoca perturbari majore in reteaua de energie electrica”, a precizat acesta intr-o conferinta de presa. Totusi el a afrimat ca nu exclude „o intensitate mai mare de acestor furtuni solare mai ales in regiunile polare, unde interactiunea cu campul magnetic al Pamantului este mai puternica”. Aceste doua furtuni ar trebui sa produca, de asemenea, aurorele spectaculoase de-a lungul cerul Americii de Nord in Statele Unite si Canada, vineri seara, mai prevede SWPC.

NASA a dezvaluit in iunie ca, in 2012, o puternica furtuna solara a trecut din fericire pe langa Terra, unde ar fi putut cauza daune gigantice unei lumii care se bazeaza in intregime pe electricitate si electronica. Specialistii NASA sustin ca ar fi urmat o intoarcere in timp a civilizatiei la nivelul secolului al XVIII-lea.  

Eruptiile solare considerate „extreme” pot cauza furtuni geomagnetice capabile sa scoata din functiune retelele de electricitate, sa afecteze satelitii si sa intrerupa transmisiile radio.

De cele mai multe ori, singurul efect observat a fost accentuarea aurorelor boreale din emisfera nordica sau sudica.