„O să mă sinucid”: Incredibila poveste a unei fetiţe de 11 ani care a fost promisă de nevastă

O fetiţă din Yemen a trăit o poveste incredibilă la vârsta la care alte fete de seama ei nu au renunţat încă să se joace cu păpuşile. Din păcate, povestea fetei este o realitate frecvent întâlnită în societăţile tradiţionale cele mai conservatoare din unele regiuni ale lumii.

22 iul. 2013, 16:43

Nada al-Ahdal, o fetiţă de 11 ani de origine yemenită, a trăit momente de coşmar după ce părinţii ei au încercat să îi aranjeze forţat căsătoria cu un bărbat. Fetiţa fusese luată din Yemen şi adusă în Arabia Saudită de către unchiul ei (fratele tatălui fetiţei) pentru a fi îngrijită mai bine acolo, în familia lui.

Dar părinţii din Yemen ai fetiţei au promis-o de nevastă unui saudit care o văzuse la unchiul ei, când fusese în vizită acolo. Bărbatului i-a surâs ideea de a o lua de nevastă şi a cerut-o de la părinţii ei, din Yemen, când ea abia împlinea 10 ani şi 3 luni.

Incredibil este faptul că părinţii fetiţei au fost de acord să i-o dea de soţie. După o aventură întreagă, fata a reuşit să le zădărnicească planurile. Norocul ei a fost chiar unchiul la care stătea şi care i-a spus sauditului care o ceruse de nevastă că ea nu este „potrivită pentru el” şi că „nu poartă şi nici nu va purta vreodată vălul islamic”, scrie Daily Mail citând din interviul fetiţei dat publicaţiei National Yemen.

„Încercaţi numai să mă măritaţi şi veţi vedea: o să mă sinucid!”, le transmite fetiţa părinţilor ei într-o înregistrare video publicată de Daily Mail, apărută şi pe YouTube, datând din data de 8 iulie 2013. „Nu au niciun pic de milă de mine? Mai bine mor!”, continuă ea.

Fetiţa explică apoi ce se petrece frecvent în societatea yemenită, în care o treime dintre familii îşi vând fetele la vârsta copilăriei. Ea dă exemple chiar din propria ei familie, unde una dintre surorile sale a fost măritată forţat la 15 ani în schimbul banilor primiţi de familie de la bărbatul care a luat-o.

Vândute ca niste simple obiecte

„Nu este vina copiilor. Nu sunt singura. Aşa ceva i se poate întâmpla oricărui copil. Unii copii s-au hotărât să se arunce în mare. Sunt morţi acum. Ne omoară visurile, ucid tot ce e mai bun în noi. Nu a mai rămas nimic. Nu există educaţie, creştere. E criminal ce se întâmplă. Pur şi simplu criminal”, povesteşte copila.

Înregistratrea video postată pe Internet a fost realizată într-o maşină. În interviul acordat publicaţiei National Yemen, Nada o acuză pe propria ei mamă că a încercat să îi aranjeze căsătoria contra unei sume de bani oferită de bărbatul care a cerut-o de nevastă de la părinţii ei. „Nu sunt un obiect de vânzare. Sunt o fiinţă umană şi mai bine mor decât să mă căsătoresc la vârsta asta”, a mai spus Nada.

Fetiţa este unul dintre cei opt copii ai familiei care a vrut să o vândă. Ea a dezvăluit cum una dintre surorile ei, acum în vârstă de 18 ani, a fost promisă câte unui bărbat de mai multe ori. De fiecare dată când era cerută de soţie, respectivul lăsa familiei o sumă de bani, după care aceasta amâna căsătoria fetei până când bărbatul renunţa. Părinţii fetei păstrau în schimb banii primiţi de la el.

Mătuşa arsă

Unchiul fetei, Abdel Salam al-Ahdal, care o creşte pe fetiţă de la vârsta de 3 ani, a povestit la rândul lui că a fost uluit când a aflat ce au fost în stare să facă părinţii fetei. „Când am auzit, am intrat în panică. Nada nu avea nici măcar 11 ani. Avea exact 10 ani şi 3 luni. Nu puteam să o las să se mărite cu acel bărbat. Pe mătuşa ei au forţat-o să se mărite la 13 ani. Şi-a dat foc şi a murit arsă”, a povestit el.

Când părinţii Nadei au aflat că unchiul ei din Arabia Saudită a fost cel care le-a zădărnicit planurile, şi-au cerut înapoi fetiţa. Dar după ce a ajuns la ei, fata a reuşit să fugă înapoi la unchiul din Arabia Saudită care le-a cerut autorităţilor să îi permită să ţină în continuare pe fată în familia lui. Astfel, Nada a reuşit să scape de căsătoria aranjată.

În Yemen, o ţară foarte săracă, vânzarea fetelor ca soţii este destul de frecventă, peste un sfert dintre fete fiind expuse la asemenea practici tribale. Situaţia a atras atenţia organismelor pentru drepturile omului, autorităţile yemenite au fost criticate, dar în zadar.

O mare influenţă o au şi obiceiurile tribale, adânc înrădăcinate în societate, precum şi convingerea că o nevastă tânără poate fi educată mai uşor astfel încât să fie obedientă, să facă mai mulţi copii şi să reziste tentaţiilor. Efectele acestor mentalităţi sunt adesea tragice. În 2011, o tânără soţie din Yemen a murit încercând să dea naştere unui copil, la vârsta de 12 ani, după trei zile de travaliu.

Yemenul reuşise la un moment dat să adopte o decizie potrit căreia fetele să nu se căsătorească până la vârsta de 15 ani, dar aceasta a fost anulată în anii 1990 de Parlamentul yemenit care a decis că „părinţii sunt cei care decid” în privinţa căsătoriei fetelor lor.