O vedem în fiecare zi pe bancnota de 10 lei, dar nu-i ştim istoria. Povestea din spatele imaginii

Una dintre cele mai uzuale bancnote aflată în circulație în România are câteva elemente grafice care stârnesc curiozitatea oricui. Pe una  din părţi este redată o locuinţă ce se află în cel mai mare muzeu în aer liber din Europa de Est, la Sibiu, iar povestea sa este extrem de interesantă.

18 mart. 2015, 17:17

O casă aflată în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului este căutată de turiştii români, dar şi de foarte mulţi turişti străini, pentru că are o poveste extrem de interesantă. Se presupune că este casa care apare pe celebra bancnotă de 10 lei.

Potrivit oradesibiu.ro, casa este din comuna Vlădeşti, judeţul Vâlcea, a fost transferată în Muzeul din Sibiu în anul 2006 şi deschisă vizitării publicului în anul 2008. Casa se înscrie în tipul de locuinţe din secolul XVIII-XIX din această zonă colinară submontană a Olteniei, mai precis judeţul Vâlcea, Vlădeşti, un sat atestat încă din secolul XVI.

Citeşte şi Casa lui Klaus Iohannis din Sibiu, văzută din satelit. Uite ce are în spatele curţii

Elementele specifice sunt foişorul şi pivniţa. Faptul că piviniţa este ridicată dă impresia că ar fi două nivele, de fapt este un singur nivel, iar pivniţa, spre deosebire de alte locuinţe din spaţiul rural, nu este săpată în pământ, ci se află la primul nivel al casei.