Obiective ale PKK, bombardate de avioane în Turcia: Erdogan anunţă suspendarea de facto a procesului de pace

Avioane ale forțelor aeriene turce au bombardat marți în provincia Sirnak (sud-est) obiective ale rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care au deschis focul asupra forțelor de securitate, a anunțat Statul Major turc. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat marți suspendarea de facto a procesului de pace cu PKK, considerând 'imposibilă' continuarea acestuia atât timp cât rebelii kurzi comit atacuri împotriva forțelor de securitate turce.

28 iul. 2015, 19:49
Obiective ale PKK, bombardate de avioane în Turcia: Erdogan anunţă suspendarea de facto a procesului de pace

Două avioane F-16 au lansat atacuri aeriene la ora locală 15.10 (12.10 GMT) împotriva grupării teroriste. Țintele au fost atinse„, a anunțat comandamentul militar într-un comunicat publicat pe internet, potrivit Agerpres

Acest raid a fost ordonat pentru a elibera o unitate specială a jandarmeriei care a fost prinsă sub focul combatanților PKK în sectorul Uludere, în munții care separă Turcia de Irak. Turcia a lansat vinerea trecută o serie de raiduri aeriene contra bazelor PKK din nordul Irakului, ca ripostă la atacurile sângeroase atribuite mișcării kurde care au vizat în ultimele zile membri ai forțelor de securitate. În replică, Partidul Muncitorilor din Kurdistan a suspendat armistițiul pe care îl respecta din 2013 și a revendicat asasinarea a doi soldați, sâmbătă seara.

Citeşte şi REUNIUNE de urgenţă a NATO, la cererea Turciei. Avioane de luptă au bombardat baze PKK din Irak

Este imposibil de a continua (procesul de pace) cu cei care amenință unitatea noastră națională. Aceia care profită de toleranța poporului și a statului vor primi răspunsul pe care îl merită cât de repede posibil„, a declarat Erdogan.

Angajate în toamna anului 2012, discuțiile de pace dintre regimul islamo-conservator de la Ankara și liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul întrebării după atentatul sinucigaș din 20 iulie de la Suruc (sud), soldat cu 32 de morți. Atacul a vizat tineri militanți prokurzi și a fost atribuit de guvernul turc mișcării jihadiste Statul Islamic. Ca represalii, mișcarea kurdă și-a intensificat atacurile împotriva membrilor forțelor de securitate turce, acuzând Ankara de a fi încurajat acțiunile jihadiștilor. După ce au lansat raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, autoritățile turce au deschis un al doilea front, bombardând bazele PKK în nordul Irakului, ceea ce a însemnat sfârșitul armistițiului instituit în 2013.