Olanda: Urme de ADN de cal, descoperite în sute de tone de carne de vită

Autorităţile sanitare olandeze (NVWA) au anunţat miercuri că au blocat distribuirea a 690 de tone de carne de vită provenite de la un abator, deoarece au fost descoperite urme de carne de cal în cursul unei investigaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
29 ian. 2014, 21:27
Olanda: Urme de ADN de cal, descoperite în sute de tone de carne de vită

‘Urme de ADN de cal au fost găsite în patru loturi de bucăţi de carne de vită de la abator’, au indicat autorităţile sanitare olandeze (NVWA) într-un comunicat, subliniind că măsura este ‘preventivă’.

Ancheta a arătat că abatorul, situat în oraşul Dodewaard, în centrul Olandei, ‘a cumpărat mai mulţi cai decât cei care au fost sacrificaţi oficial’, mai notează agenţia franceză de presă.

‘Toată carnea (circa 690 de tone), care a fost pusă în diverse congelatoare şi frigidere, va fi blocată până când compania va dovedi conţinutul şi originea acesteia’, a mai adăugat NVWA.

Compania, identificată în mass-media olandeze drept abatoarele Van Hattem Vlees, va trebui să găsească originea tuturor loturilor sale de carne şi carcaselor puse în vânzare între 1 ianuarie 2012 şi 23 ianuarie 2014.

NVWA i-a arestat anul trecut pe comerciantul olandez de carne Willy Selten şi pe unul din asociaţii săi, acuzaţi că au vândut 300 de tone de carne de cal etichetate drept carne de vită.

Compania acestuia a vândut anterior, în perioada ianuarie 2011-ianuarie 2013, 50.000 de tone de carne etichetată ca fiind de vită însă care ar fi putut conţine carne de cal, potrivit autorităţilor sanitare olandeze.

Scandalul cărnii de cal a izbucnit în Marea Britanie, odată cu descoperirea unui tip de lasagna al companiei suedeze Findus etichetat ca fiind din carne de vită, însă conţinând carne de cal.

Citeşte şi Ce gust are carnea de CAL