Olimpiadă: Albert Saritov, bronz pentru România la lupte libere

Albert Saritov a câștigat medalia de bronz la lupte libere, aceasta fiind prima medalie din ultimii 24 pentru România.

RomaniaTV.net
21 aug. 2016, 17:57
Olimpiadă: Albert Saritov, bronz pentru România la lupte libere

Sportivul nostru a luptat în finala pentru bronz cu georgianul Elizabar Odikadze, pe care l-a învins cu scorul de 10-0.

Este prima medalie pentru luptele libere din România de la Olimpiada din 1984. Saritov a trecut în recalificări de cubanezul Javier Cortina Lacerra (8-1 puncte tehnice, 3-1 la puncte de clasificare).

Albert Saritov (31 ani), care a reprezentat Rusia dar a fost naturalizat anul acesta, a trecut în optimi de moldoveanul Nicolai Ceban, iar în sferturi a fost întrecut de americanul Kyle Snyder.

„Băiatul e cecen şi ar fi trebuit să concureze pentru Rusia la Rio, numai că antrenorul lotului rus, Dzhambulat Tedeev, are şi el preferinţele şi simpatiile lui. Oricum, la ruşi, la nivelul ăsta, valorile sunt foarte apropiate. Saritov şi-a dat seama că n-o să fie selecţionat în lotul de lupte al Rusiei pentru Rio şi a acceptat să concureze pentru România. N-a fost însă uşor să-l convingem.

Am ajuns cu Guidea până la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, care a intervenit personal pe lângă Saritov. Kadârov i-a explicat că indiferent pentru ce ţară concurează, o medalie la Rio va reprezenta un extraordinar câştig de imagine pentru ţara respectivă, România în cazul nostru, pentru el ca sportiv şi, nu în ultimul rând, pentru Cecenia, ţara sa de baştină. Şi Kadyrov i-a făcut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat şi de la Guidea. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!” , a declarat Răzvan Pârcălab, președintele Federației Române de Lupte

Finala pentru medalia de bronz de la categoria 65 kilograme a fost marcată de un adevărat „circ”, după ce mongolul Mandakhnaran Ganzorig a fost declarat învingător, iar la câteva secunde arbitrii au decis că titlul trebuie să-i revină lui Ilhtior Navruzov, din Uzbkekistan.