Om de afaceri din Republica Moldova, condamnat la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară de un miliard de dolari

Un tribunal din Republica Moldova l-a condamnat joi pe omul de afaceri Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani și fraudă în legătură de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovean.

RomaniaTV.net
20 apr. 2017, 16:21
Om de afaceri din Republica Moldova, condamnat la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară de un miliard de dolari

Scandalul este cunoscut pe plan local ca „furtul secolului”. O sumă echivalentă cu a opta parte din PIB-ul acestei foste republici sovietice sărace a fost furată de la trei dintre cele mai mari bănci ale sale între 2012 și 2014.

O investigație în legătură cu frauda bancară a identificat în jur de 40 de persoane care fie au beneficiat de schemă, fie au facilitat-o, însă majoritatea nu au fost încă numite în mod public.

Instanța l-a găsit pe Platon vinovat de delapidarea unei părți din banii care au dispărut — circa 800 de milioane lei moldovenești (42 milioane dolari) — de la creditorul Banca de Economii, care ulterior a falimentat.

Conform hotărârii judecătorului, el trebuie să ramburseze banii și să execute o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Platon, care se consideră în continuare nevinovat, a declarat că este victima unei vânători de vrăjitoare.

„Uitați-vă în ochii mei, domnilor judecători. Nu vă este rușine? Acesta nu este un verdict, este un proces spectacol politic”, a spus el după ce a fost citită sentința, potrivit Reuters.

Un fost prim-ministru, Vlad Filat, a fost de asemenea condamnat la închisoare în legătură cu această înșelătorie, în care banii ar fi dispărut în urma unor tranzacții dubioase către conturi offshore.

Scandalul a declanșat proteste stradale, Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană au înghețat ajutorul, moneda națională, leul, s-a depreciat la niveluri record și inflația a urcat la două cifre.

Mulți cetățeni moldoveni cred că și alți membri ai elitei pro-UE în afară de Filat au fost de asemenea implicați, sau cel puțin complici, în schemă.

Platon a fost reținut în iulie 2016 și este suspectat separat de implicare într-o operațiune de spălare de bani condusă de ruși, prin care au fost trecuți în jur de 22 miliarde de dolari bani rusești prin sistemul financiar moldovean în perioada 2011-2014. El respinge și acuzațiile în acest caz.

Lui Platon i s-a refuzat dreptul de a participa la cea mai mare parte a procesului din cauza unui presupus comportament neadecvat ce a inclus insultarea judecătorilor.

Avocatul său, Eduard Rudenko, a declarat că aceasta și alte restricții impuse apărării constituie o încălcare a drepturilor constituționale.