OMV vrea să construiască un gazoduct, prin România, care să transporte gaz rusesc şi iranian

Compania austriacă OMV plănuieşte construcţia unui gazoduct care să transporte gaz rusesc şi iranian, prin România, către Austria.

14 iun. 2015, 18:45

Informaţia a apărut în publicaţia austriacă Die Presse. Potrivit ziarului, care citează surse din companie, proiectul este susţinut de viitorul director al OMV, care va prelua conducerea consorţiului de la 1 iulie.

Citeşte şi: Stagii plătite la OMV Petrom

Conducta va înlocui planurile pentru Nabucco. Gazoductul ar urma să treacă prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Noul „Nabucco” nu va aduce gaze naturale din regiunea Marii Caspice ci va transporta gazele ruseşti prin Turcia. Deocamdată planurile nu au fost aprobate.

Cotidianul austriac, care citează mai multe surse din interiorul OMV, susţine că de noul proiect ar urma să se ocupe fostul director general al consorţiului Nabucco, Reinhard Mitschek, potrivit Agerpres.

OMV a refuzat să facă orice comentarii, însă Gazprom a publicat pe pagina sa de internet o fotografie din 3 iunie, de la o întalnire în care viitorul CEO de la OMV, Rainer Seele, şi directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, au discutat despre „cooperarea viitoare”. În fotografie este prezent şi Mitschek. 

În 2014, Rusia a renunţat la South Stream care urma să ajungă până la Viena, urmând să construiască Turkish Stream care se va opri la frontiera dintre Turcia şi Grecia. De la acest punct ar trebui UE să se organizeze şi să construiască „noul Nabucco”.

La mijlocul anului 2013, consorţiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline pentru transportul gazelor naturale din regiunea Mării Caspice spre Europa via Grecia şi Italia. 

Printre acţionarii proiectului Nabucco se numără şi compania românească Transgaz.

Cotidianul austriac, care citeaza mai multe surse din interiorul OMV, sustine ca de noul proiect ar urma sa se ocupe fostul director general al consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek, potrivit Agerpres.

OMV a refuzat sa faca orice comentarii, insa Gazprom a publicat pe pagina sa de internet o fotografie din 3 iunie, de la o intalnire in care viitorul CEO de la OMV, Rainer Seele, si directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, au discutat despre „cooperarea viitoare”. In fotografie este prezent si Mitschek. 

In 2014, Rusia a renuntat la South Stream care urma sa ajunga pana la Viena, urmand sa construiasca Turkish Stream care se va opri la frontiera dintre Turcia si Grecia. De la acest punct ar trebui UE sa se organizeze si sa construiasca „noul Nabucco”. Si datorita expertizei dobandite cu primul proiect, OMV are un avantaj competitiv.

Citeşte şi: Veste bună pentru România: Zăcământ URIAŞ de petrol descoperit la Buzău

La mijlocul anului 2013, consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline pentru transportul gazelor naturale din regiunea Marii Caspice spre Europa via Grecia si Italia. 

Printre actionarii proiectului Nabucco se numara si compania romaneasca Transgaz.